Ruben Weytjens uit Neeroeteren is "weerfenomeen"

Print
Ruben Weytjens uit Neeroeteren is "weerfenomeen"

Ruben Weytjens uit Neeroeteren is weerfenomeen

Maaseik - Niets zo leuk en onschuldig om over te keuvelen als het weer. Vandaar ook dat op het internet de weersites als paddestoelen de kop opsteken. Het toeval wil dat veruit de opmerkelijkste nieuwkomer van Limburgse komaf is. Ontwerper is Ruben Weytjens, alias ‘de meest getalenteerde amateur-weerkundige van het land’, aldus de grote Eddy De Mey.

Wie zijn wij om Eddy De Mey tegen te spreken? Wij zijn al lang blij dat we hem bijna dagelijks mogen lastig vallen met vragen over het weer, zoals het is. Uit die gesprekjes hebben wij overigens geleerd dat de grote opvolger van Armand Pien niet warmt loopt van kritiek. Tenzij die van Ruben Weytjens komt, schijnt het. “Ik durf al eens met Eddy in discussie te treden”, geeft Ruben toe, om er vervolgens koeltjes aan toe te voegen: “In alle bescheidenheid, mijn voorspellingen zijn ook echt goed.” Een mens moet blijkbaar zeker van zichzelf zijn, wil hij het weer voorspellen.

Ruben Weytjens is 30, van opleiding ingenieur, en nu voltijds aan de slag voor een elektronicabedrijf in Eindhoven. Dat heeft het grote voordeel dat hij weet hoe met een computer te werken. Zijn site is dan ook het summum voor iedereen die de meest recente informatie wil sprokkelen over het weer in de lage landen, met bliksemdetectoren, buienradars, sattelietbeelden, weermodellen en ontelbare foto’s van... sneeuw in Lapland.

Fanatiek

“Met sneeuw is het begonnen. Ik ben een winterliefhebber. Het eerste woordje dat ik ooit als zoekopdracht heb ingegeven, was ‘winterverwachting’. Dat was een tegenvaller. Er bestaan geen adequate voorspellingen voor een heel seizoen. Dus ben ik zelf zoveel mogelijk data beginnen sprokkelen, om zelf een voorspelling te maken. Ik kan nu in het beste geval tot twaalf dagen ver kijken. Verder niet. Een accurate voorspelling voor een heel seizoen zal wellicht nooit lukken. Mij niet, maar ook iemand anders niet.”

Om zijn eigen weerbabbel te funderen, is Ruben op zijn zachtst gezegd nogal fanatiek bezig. “Het eerste wat ik ‘s morgen doe is opstaan, mijn lenzen indoen... of nee: opstaan, mijn computer opzetten en mijn lenzen indoen”, lacht hij. Voor hij naar het werk in Eindhoven vertrekt, heeft hij er al een deeltijdse taak als meteoroloog opzitten. Wat Iris, zijn ‘weer-weduwe’, daarvan denkt? “Zij is blij dat ik haar kan vertellen wanneer het veilig is om de was buiten te hangen”, zegt hij met een knipoog.

Iris neemt de passie van haar echtgenoot er ook wel bij omdat het haar prachtige reizen oplevert. “We trekken elk jaar een keertje naar Lapland”, vertelt Ruben. “Voor de sneeuw, en voor het poollicht. Ik werk aan een model om de verschijning ervan te voorspellen. Die Lappen begrijpen er niets van, maar ze beseffen wel dat ik met mijn site bijdraag aan het toerisme in hun land. Toen ik er de vorige keer kwam, zei er eentje tegen me: ‘Ah, ben jij Ruben?’ Een andere wilde met me op de foto. Ze beginnen me daar te kennen.”

Nu Vlaanderen nog. Maar dat kan niet meer dan een kwestie van tijd zijn. Omdat Eddy De Mey het gezegd heeft.

Alle weerinformatie vindt u op www.hbvl.be/weer

.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio