Franse keuken in Groot-Gelmen

‘t Lelijke eendje is het nieuwste culinaire trefpunt in Sint-Truiden. Het restaurant ligt in de schaduw van de kerk van Groot-Gelmen, vlak tegenover Limburgs oudste herberg, een geklasseerde gebouw dat dateert uit de 17de eeuw.

“Onze naam lag voor de hand, tegenover ons ligt herberg de Zwaan, Hans Christian Andersen schreef het sprookje van het Lelijke Eendje en, toeval of niet, onze zus is getrouwd met Hans Christiaens, van het gelijknamig wijnhuis en ook onze wijnleverancier. Genoeg woordspelingen om onze zaak ’t Lelijke Eendje te noemen,” zegt zaakvoerder Filip Baeyens.

Met de opening van het Lelijke Eendje gaat voor zaakvoerder Filip, zijn broer Guy en hun neef Gilles Van Quickelberge een droom in vervulling. Niet zo evident als je bedenkt dat Filip een diploma behaalde voor automechanica. Dat het bloed kruipt waar het niet gaan kan is zeker hier van toepassing bij deze selfmade kok. Net als zijn broer Guy, die afstudeerde als kok, was hij gepassioneerd door koken. Eerst als hulp in een traiteurzaak om vervolgens in een aantal restaurants als hulpkok aan de slag te gaan. Zijn jaren ervaring kwamen goed van pas toen hij acht jaar geleden mee de zaak van zijn broer Guy en zus An hielp opstarten.

“Ik koesterde de droom om ooit een eigen zaak te starten. Toen in Groot-Gelmen het oude café vrij kwam heb ik geen minuut getwijfeld en meteen toegehapt,” zegt Filip. “Ik heb gekozen voor de traditionele Franse keuken met vis en vlees. Eerder een beperkte kaart, bewust zo gekozen omdat ik steeds met dagverse ingrediënten wil werken. De beperking betekent zeker geen rem op de specialiteiten, integendeel.

Vier visschotels en evenveel vleesgerechten sieren de menukaart. Naast de nagerechten zullen twee gerechten altijd op de kaart terug te vinden zijn, ganzenlever en uiteraard eend in diverse bereidingen. Het exclusieve karakter weegt zeker niet door in de prijzen. Een lunchmenu kan al vanaf 25 euro. Wie het uitgebreider wil, kan best à la carte kiezen of de suggesties van de chef volgen”, zegt Filip.

Jozef CROUGHS


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio