"Geen regering van voorzichtige zaken"

Vijf dagen na hun aanstelling tot koninklijke bemiddelaars hebben François-Xavier de Donnea (MR), Raymond Langendries (cdH) en Karl-Heinz Lambertz (PS) dinsdagmorgen voor de eerste keer samengezeten. Dat gebeurde voordat ze werden ontvangen door de koning. Ook premier Yves Leterme was daarbij aanwezig. Die liet verstaan dat hij zich niet gebonden voelt door een nieuwe deadline.

ssimons

Het trio was gisteren karig met commentaar. Het neemt zich voor met grote discretie te werk te gaan. Alleen zo is er een kans dat de communautaire dialoog later wordt hervat, zo zeggen ze.

Voor de komende dagen wordt een reeks ontmoetingen gepland waarbij alle bemiddelaars aanwezig zijn. Vandaag ontmoeten ze de partijvoorzitters in de Senaat. Ondertussen koppelt elk van hen individueel terug met de eigen partij. Zo ontmoette de Donnea al Louis Michel.

Samen moeten ze tegen eind volgende week, op 31 juli, een verslag uitbrengen bij de koning. Of dat een eindrapport is, is niet geweten. Premier Leterme spreekt er zich niet over uit. Hij wil zich ook niet laten vastpinnen op een nieuwe deadline. Maar voor kartelpartner N-VA is 31 juli wél een deadline.

Het is alleszins niet de bedoeling dat in het verslag van de bemiddelaars kant-en-klaaroplossingen voor een nieuwe staatshervorming worden voorgesteld. Ze zullen veeleer een onderhandelingsmethode suggereren.

"Voorzichtige zaken"

Kan de regering de komende twee weken voluit besturen, of is het een kabinet van ”voorzichtige zaken”? Daar was twijfel over gerezen, onder meer na verklaringen van CD&V-voorzitster Marianne Thyssen. Staatssecretaris Etienne Schouppe zei gisteren dat de koning geen enkele beperking heeft opgelegd. Ook Joëlle Milquet vindt dat de regering ”normale en gewone beslissingen kan nemen” en ook Leterme sprak van een “volheid van bevoegdheden”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer