Hoofdverdachte dood Miguel (2) aangevallen in gevangenis

Medegevangenen vielen vrijdagmorgen Dave De Kock (21) aan, maar hij liep geen verwondingen op. De gevangenisdirectie was vooraf ingeseind dat er wraakacties op komst waren. De dood van de mishandelde Miguel (2) wordt hem niet alleen achter de tralies zwaar aangerekend. Het parket in Turnhout wil Dave én moeder Sandra voor assisen.

jrosquin

De politie verwittigde donderdag de gevangenisdirectie in Turnhout dat Dave De Kock gevaar liep. Medegevangenen wilden hem grondig onder handen nemen. Vrijdagmorgen gebeurde dat ook effectief, maar de man kwam ongeschonden uit het incident. Hij werd in een aparte wagen overgebracht naar de raadkamer in Turnhout. Vermoedelijk laat de directie hem overbrengen naar een andere gevangenis.

De plannen om hem onder handen te nemen, zouden komen van nabestaanden van de kleine Miguel. “Ik heb dat ook opgevangen”, zegt Dave’s advocaat Christian Gybels. “Details ken ik niet, maar ik weet dat mijn cliënt niet geliefd is bij de medegevangenen en de cipiers. Hij verblijft in een aparte cel.”

Dave De Kock verscheen vrijdag alleen voor de raadkamer. De moeder van Miguel wordt vervolgd voor dezelfde zware feiten, maar zij is niet aangehouden. “Mijn cliënt benadrukt in al zijn verklaringen dat zij niets met de mishandelingen te maken heeft“, aldus de advocaat.

Verslaafd aan drugs

De raadkamer had vrijdag maar enkele minuten nodig om de aanhouding van Dave De Kock te verlengen. “Hij geeft alle feiten toe, maar zegt dat hij het kind nooit bewust pijn wilde doen. Dave is verslaafd aan speed en het kindje is slachtoffer geworden van zijn ongelukkige handelingen onder invloed van de drugs. Hij liep het kind omver, trok hem een hemdje over het hoofd zonder eerst de knopjes los te maken en liet hem vallen als hij een black-out kreeg. Hij beseft nu dat zijn manier van leven dit drama heeft veroorzaakt. Hij is er kapot van en voelt zich schuldig”, aldus zijn advocaat.

Voorbeeldproces

Het parket maakte op de raadkamer duidelijk dat het om zware feiten gaat. “Het wil het dossier overmaken aan het parket-generaal met het oog op een assisenzaak voor Dave en Sandra. Dat vind ik een brug te ver. Maar blijkbaar wil het parket een voorbeeldproces over het drugsgebruik door ouders die kinderen opvoeden.”

De onderzoeksrechter liet woensdagavond een autopsie uitvoeren. De resultaten kwamen vrijdag niet ter sprake. Het parket heeft het lichaam al wel vrijgegeven. “Mij is daarover nog niets gezegd”, reageert vader Mike Van Kriekinge. “Voorlopig kan ik nog geen datum vastleggen voor de begrafenis. Blijken van medeleven kunnen al wel naar mijn adres worden gestuurd: Oranjemolenstraat 15 bus 7, 2300 Turnhout.”

Aangeboden door onze partners