Uniek voor Limburg: Afscheidszaal aan funerarium

Uniek voor Limburg: Afscheidszaal aan funerarium

Uniek voor Limburg: Afscheidszaal aan funerarium

Heusden-Zolder - Bij begrafenisondernemer Beyne kun je voortaan ook een afscheidsdienst houden. Ze hebben hiervoor een aparte zaal ingericht.
“We merken namelijk dat alsmaar minder mensen naar de kerk willen. Bij ons kunnen ze zelf een dienst samenstellen. We hebben ook een scherm waarop ze foto’s kunnen projecteren”, zeggen Johan en Jacqueline Beyne. “We zijn de eersten in Limburg die met zoiets beginnen.”

“De burgerlijke diensten nemen toe”, zegt de begrafenisondernemer. “Mensen kiezen alsmaar vaker voor een crematie zonder afscheid in de kerk. In het crematorium kunnen ze dat uiteraard ook, maar daar is de tijd beperkt, want na jou staat de volgende groep al klaar. Bovendien moeten de mensen zich verplaatsen naar het crematorium. Bij ons kan alles tegelijk. Ze kunnen afscheid nemen én een dienst houden. Wij hebben hiervoor een zaal ingericht met 150 plaatsen. Die kunnen ze gebruiken. We kunnen de mensen helpen bij het kiezen van teksten, maar ze kunnen ook alles zelf regelen."
"Je merkt tegenwoordig dat mensen die diensten zo persoonlijk mogelijk willen maken. De kleinkinderen willen iets zeggen, ze willen de favoriete muziek van de overledene spelen, ze willen foto’s tonen. De pastoors kunnen daar vaak niet zomaar op ingaan, vandaar ons alternatief. Ons zaaltje is vooral voor mensen die in intieme kring begraven willen worden, in een kerk heb je natuurlijk meer plaats. We mikken vooral op burgerlijke diensten, maar iemand die een priester of een pastoor kent, mag die natuurlijk ook uitnodigen om hier een dienst te houden.”

In de zaal hangen glasraampjes, toch een soort verwijzing naar de kerk? “Ach, je moet de zaal toch met iets aankleden. We hebben ook een nis met een sterrenhemel en als je goed kijkt, zie je ook een tunnel die naar het licht leidt.”

Bisdom
“Deze zaal geeft de mensen ook meer mogelijkheden om de dienst te houden op de dag dat zij dat zelf willen. Dat is zeker het geval bij crematies. Het bisdom Hasselt wil namelijk dat crematies pas na de kerkdienst gebeuren. Maar het crematorium zit redelijk vol. Nu kunnen wij ook een dienst houden na de crematie. Bij het cremeren zelf mag je trouwens maar met een paar mensen aanwezig zijn en dat moet ik dan speciaal aanvragen.”

Hoeveel kost het zaaltje? “100 euro. Mensen kunnen dit weekend op de Koerselsebaan komen kijken. We zetten zaterdag en zondag van 10 tot 20 uur onze deuren open.”
Verwacht hij dat andere begrafenisondernemers ook met zoiets zullen beginnen? “Dat weet ik niet. Je moet er natuurlijk plaats voor hebben, wij hadden die toevallig wel. Dit was vroeger een meubelzaak.”

Liliana CASAGRANDE
 

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio