Gilbert Nijs (Incopack) neemt Limelco over

Zonhoven - De groep Incopack van de Dilsense ondernemer Gilbert Nijs neemt Limelco in Zonhoven over. Daarover hebben Nijs en de familie Konings een akkoord bereikt. De zuivelgroep van Gilbert Nijs groeit daarmee tot vijf productiebedrijven.

Incopack en de managementvennootschap van Gilbert Nijs (59) nemen in feite de holding Konings Graanstokerij over, waarvan Limelco (als Lilac opgericht in 1946) een dochter is. Beide partijen hebben maandagavond een akkoord bereikt. De prijs is niet bekendgemaakt. Nijs wil daarover alleen kwijt dat die voor een deel afhankelijk is van de toekomstige resultaten van Limelco.

Nijs slaat met het Zonhovense zuivelbedrijf alvast een grote vis aan de haak: het bedrijf is met een omzet van ongeveer 80 miljoen euro en 170 medewerkers ongeveer even groot als de groep van vier zuivelproducenten rond Incopack.

Onderhandelingen
De onderhandelingen tussen Nijs en de familie Konings zijn al in het najaar van 2007 van start gegaan. Dat het zo lang geduurd heeft, heeft zo zijn redenen. “Om te beginnen was het een complex dossier, waarbij een oplossing moest gevonden worden voor een aantal fiscale en juridische obstakels. Bovendien heeft Limelco een moeilijk 2007 achter de rug door de plotse en forse stijging van de grondstoffen (melk). De hoop dat het begin dit jaar beter zou gaan, bleek evenwel ijdel te zijn. Dat alles samen heeft er een moeizaam proces van gemaakt”, zegt Nijs.

Limelco telt vijf belangrijke productielijnen: puddings en rijstpap in blik, melkdranken in plastic flesjes, platte kazen en desserten, verse desserten (met onder meer chocomousse) en poedermelk. Het is vooral die laatste afdeling die gewogen heeft op de resultaten van Limelco. “We gaan nu enkel nog in loondienst melk verpoederen. Daardoor zijn we niet langer afhankelijk van de melkprijs”, zegt Nijs.
Synergie
Eugeen Bogaerts en zijn managementteam blijven aan boord bij Limelco. Nijs ziet alvast synergieën bij de inkoop- en verkoopdiensten van beide zijden. “Zowel Limelco als de groep Incopack hebben een aantal gemeenschappelijke leveranciers en klanten”, aldus Nijs.

Limelco wordt het vijfde productiebedrijf van Gilbert Nijs, naast Incopack en Incorock in Dilsen-Stokkem, All Freez in Maasmechelen en Eurodesserts in Beringen (samen dit jaar goed voor 80 miljoen euro met 195 medewerkers).
“Voor het personeel van Limelco verandert er voorlopig niks”, zegt afgevaardigd bestuurder Eugeen Bogaerts. “We zijn blij met een partner als Gilbert Nijs. Onze productpaletten sluiten goed bij mekaar aan. Ik denk dat we nog veel van mekaar kunnen leren”, aldus Bogaerts.

Kroonjuweel
Met Limelco verkoopt de Zonhovense familie Konings zijn laatste kroonjuweel. Limelco werd in 1994 door Konings overgenomen na een heroïsche overnamestrijd. Vorig jaar werd de drankengroep Konings (Konings, Smeets, Trudo) verkocht aan vijf managers.
Dominiek CLAES

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio