Metallica kiest op Pinkpop voor ‘old shit’

Net als Werchter bij ons is Pinkpop in Nederland een post-examenfestival. Onze noorderburen deden uitgerekend gisteren hun laatste examens, op de eerste dag van van het driedaagse festival in Landgraaf. Niet voor niks stonden we gisteren meer dan twee uur in de file om de afslag naar ‘Megaland’ te nemen.

bsouffreau

BR>

Pinkpop is niet alleen uitverkocht, maar pakte op de eerste dag uit met een gigantische klepper: Metallica. De band bracht geen nieuw materiaal, maar beloofde voor volgend jaar wél een indoor-tour.

Niet dat er niet meer te beleven was op die eerste Pinkpopdag. We zagen verdomd geïnspireerde concerten van Porcupine Tree, die met veel muzikaliteit en vooral veel creativiteit de kleine tent naast het hoofdpodium inpakten. We zagen een erg sterk Incubus op het hoofdpodium, de eerste band die makkelijk de handjes op mekaar kreeg en er was de aanstekelijke Amerikaanse metal van Alter Bridge.

Helikopter

Metallica werd met twee helikopters naar de wei gebracht omdat ze meteen weer naar het vliegveld van Luik moesten. Van daaruit ging het naar Spanje waar de band vandaag speelt. Maar wat iedereen wilde weten was natuurlijk wat Hetfield & co nu al die maanden in de studio zitten uit te vreten. Maar Metallica koos in het eerste deel van het concert resoluut voor ‘some old shit’, zoals James Hetfield het beschreef.

Leuk concert, maar niks nieuws. Gelukkig beloofde drummer Lars Ulrich tijdens een uitgebreide begroeting van het publiek dat er in september écht wel een nieuwe cd komt én volgend jaar een nieuwe indoor-tour. U moet het op Pukkelpop, op vrijdag 15 augustus, dus met oldies doen. Maar of dat nu slecht nieuws is...