Centrum van Hasselt in het najaar autovrij

Na de zomervakantie worden op veertien strategische plaatsen in de Hasseltse binnenstad verzinkbare pop-uppaaltjes geplaatst, zodat het autoverkeer niet langer in een bepaalde zone kan geraken. Bij die paaltjes komt ook constante camerabewaking. Om de Hasselaren en hun bezoekers alvast te laten wennen aan de nieuwe situatie, wordt vanaf eind juni elke zaterdagnamiddag met een identieke proefopstelling gewerkt.

“De uitbreiding van de voetgangersgebieden levert ons volledig of gedeeltelijk autovrije straten op in de Lombaardstraat, de Botermarkt, de Zuivelmarkt, Hemelrijk, Fruitmarkt, Aldestraat, Vismarkt en de Maastrichterstraat”, vertelt schepen van mobiliteit Rob Beenders.

“Dat maakt dat in één beweging de zones rond het stadhuis, de Sint-Quintinuskathedraal, quasi de hele winkelas door het centrum en het tt-center verkeersvrij worden. Ook de Raamstraat is intussen helemaal ingericht als voetgangersgebied. Dit moet nog meer comfort opleveren voor wandelaars, fietsers, gezinnen met kinderwagens of rolstoelgebruikers die de stad bezoeken.”

Nadar

In het stadscentrum worden momenteel al kleine verkeersmaatregelen genomen om de komst van de verzinkbare paaltjes en de camera’s voor te bereiden. Zo worden dezer dagen Amsterdammertjes en nieuwe verkeersborden geplaatst die de voetgangersgebieden al aanduiden. Ook zijn er, haast ongemerkt, straten versmald zodat parkeren er niet langer kan. “In ruil hebben we wel een aantal laad- en loszones voorzien waar de leveranciers terecht kunnen”, zegt Beenders.

“Wel treedt de politie kordaat op tegen foute gebruikers van de laad- en loszones. Wie ze verkeerd gebruikt, riskeert een boete van 50 euro. Om de nieuwe voetgangersgebieden te testen lassen we een proefperiode in vanaf 28 juni. Elke zaterdag zullen we tussen 13 en 18 uur de voetgangersgebieden afsluiten. Ook tijdens evenementen in de binnenstad, zoals ‘Theater op de markt’, blijven de voetgangersgebieden verkeersvrij. Duidelijk is wel dat bewoners van deze gebieden in principe altijd tot bij de ingang van hun privé garages kunnen geraken.”

Pop-up

"Als de verzinkbare paaltjes en camera’s geleverd zijn, starten we met de plaatsing. We doen dat in één beweging bij elk punt. Via de camera’s kunnen we vanop afstand de werking van de paaltjes controleren en kijken wie zich toegang verschaft tot het voetgangersgebied. Bijkomend voordeel is dat we op deze manier ook makkelijker misdrijven kunnen oplossen of mensen die de paaltjes aanrijden kunnen identificeren.”

Aangeboden door onze partners

Immo

Jobs in de regio