"Nestlé huurde Securitas in om ons te bespioneren"

Nestlé gaf een private veiligheidsmaatschappij opdracht om leden van een werkgroep van Attac uit het Zwitserse kanton Vaud een jaar lang te bespioneren. Dat bleek uit een uitzending van

Temps Présent

op de Zwitserse Franstalige Televisiezender TSR.

wverhaert

De activisten maakten een boek over de multinational: Attac tegen het imperium Nestlé. Naar eigen zeggen "een wetenschappelijk onderzoek, gebaseerd op documenten die gepubliceerd en vrij beschikbaar zijn". Attac wilde de werking van Nestlé bestuderen.

Valse identiteit

"Met een valse identiteit is een agente van Securitas geïnfiltreerd in een werkgroep van Attac en daarna in een beperkte groep van zeven auteurs van het boek over Nestlé", aldus een verklaring van Attac. "Zo heeft zij directe toegang gehad tot alle onderzoek, alle bronnen in Zwitserland en in het buitenland voor dit boek en ook tot de campagne volgend op de publicatie."

"De agente van Securitas is ook in de privéwoningen geweest van de auteurs van het boek waar de vergaderingen plaats hadden over dat onderzoek. Het boek behandelde met name de houding van Nestlé ten opzichte van GGO (genetisch gemanipuleerde organismen). Maar ook meer gevoelige onderwerpen kwamen aan bod: arbeidsconflicten met Nestlé in landen waar de mensenrechten niet geëerbiedigd worden, zoals Colombia."

"Ze liegen"

"De vertegenwoordigers van Securitas en van de Politie van het kanton Vaud die geïnterviewd worden in de uitzending van “Temps Présent” wijzen op de bijzondere omstandigheden van de bijeenkomst van de G8 in Evian om hun activiteiten te rechtvaardigen. Nestlé verwijst in haar verklaring aan TSR ook naar de noodzaak om haar gebouwen en haar werknemers te beschermen gedurende de top van de G8."

"De top van de G8 greep plaats van 1 tot 3 juni 2003. Welnu het opstellen van het boek over Nestlé en de vergaderingen van de kleine werkgroep, waarin de agente van Securitas is geïnfiltreerd zijn slechts begonnen in de herfst van 2003, dus heel wat later dan de top van de G8, en de agente heeft de groep bespioneerd tot de zomer van 2004. Het is dus duidelijk niet om zijn gebouwen te beschermen dat Nestlé de opdracht gegeven heeft voor deze spionage, maar wel om ingelicht te worden over het gevoerde onderzoek en over d e personen die daarbij betrokken waren."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer