'Het Nederlands op Waalse scholen stelt niks voor'

Print
'Het Nederlands op Waalse scholen stelt niks voor'

'Het Nederlands op Waalse scholen stelt niks voor'

Als klein meisje was ze een halve jongen. Gevechtspiloot of dierenarts, dat zou ze worden als ze groot was. Vandaag draagt Alizée Poulicek (20) het kroontje van Miss België op haar lange blonde lokken. Maar Alizée kan het wereldje ook relativeren. “Miss België is maar een titel. Ik heb nog niets bewezen.”

Net na de verkiezing werd je zwaar aangepakt omdat je geen Nederlands kon. Hoe blik je daarop terug?

Dat was moeilijk. Ik had op voorhand gezegd: ik spreek geen Nederlands. Ik had vijf dagen lessen gevolgd en uiteraard was dat niet voldoende. Door de stress van het moment ging alles mis. Ik ben geschrokken van de reacties, maar ik heb ook meteen gezegd: oke, ik ga me erop toeleggen. Ik vertegenwoordig meerdere landstalen, die moet ik kunnen spreken. (denkt na) Ik begreep de kritiek, maar ik vond het ook wel overdreven. Ik denk dat je het moet zien in de context van de regeringscrisis. Enfin, op het eind van de rit heeft het me extra aangezet om Nederlands te leren.

En toch spreken we nu Frans...

Omdat dat gemakkelijker is. Voor korte reacties doe ik alles in het Nederlands, maar voor langere gesprekken geef ik de voorkeur aan het Frans. Ik kom nog woordenschat tekort in het Nederlands, en ik voel me ook zekerder in mijn moedertaal.

Toch een beetje gek dat je zo weinig Nederlands kent, met een moeder die lerares Nederlands is bovendien.

(haalt de schouders op) Het is niet omdat je moeder naaister is, dat je zelf kan naaien. Mijn moeder heeft Germaanse Talen gestudeerd, maar toen we in Tsjechië woonden, gaf ze Engels. En thuis spraken we Tsjechisch of Frans. Nederlands kwam niet aan bod.

En het niveau op school is waarschijnlijk bedroevend.

Oh ja, dat is ridicuul. Ik heb twee jaar Nederlands gehad op school, maar dat stelde niks voor. Het niveau in de Waalse scholen ligt enorm laag op talenvlak, en we zaten bovendien met 35 in de klas.