Hasselts koppel organiseert eerste scheidingsbeurs in België

Print
Hasselts koppel organiseert eerste scheidingsbeurs in België

Hasselts koppel organiseert eerste scheidingsbeurs in België

Hasselt - Na Oostenrijk en Nederland krijgt nu ook ons land een echtscheidingsbeurs. “Wij promoten scheiden niet, maar willen mensen vooral informeren”, zegt organisator Karel Erven van evenementenbureau Confocus uit Hasselt.

Met een stijging van 60 tot 75 procent van het aantal echtscheidingen sinds september vorig jaar, kan je een echtscheidingsbeurs gerust een gat in de markt noemen. “Heel wat Vlamingen krijgen met echtscheiding te maken - jaarlijks worden toch zo een 30.000 huwelijken in Vlaanderen ontbonden."

"Maar met deze beurs willen we de mensen toch vooral informeren, want het scheidingsproces is een haast ondoordringbaar juridisch kluwen. En dan is er natuurlijk nog die nieuwe echtscheidingswet waardoor je veel sneller en makkelijker kan scheiden. Mensen hebben daar toch nog heel wat vragen over”, vertelt Hasselaar Karel Erven van Confocus die het concept in België als eerste introduceert.

Relatiebureau

Erven en zijn vrouw Barbara - “wij zijn sinds een jaartje gelukkig getrouwd, ja” - lieten zich inspireren door gelijkaardige evenementen in Wenen en Utrecht. “Een hele rist advocaten, relatietherapeuten, vzw’s en bemiddelingskantoren stonden mensen met echtscheidingsplannen met raad en daad bij. Ook op onze beurs mogen bezoekers zich daaraan verwachten”, aldus Erven.

Maar er is meer. “Er lopen ook de hele dag informatiesessies over de juridische, financiële en sociale aspecten van het scheidingsproces. Ik denk dan bijvoorbeeld aan de rol van de advocaat, de invloed van de echtscheiding op kinderen, het hoe en wat van online scheiden, de nieuwe echtscheidingswet en zelfs relatietips.”

Vreemd

Is het niet een beetje vreemd, wrang zelfs, om op zo’n beurs met relatietips te strooien? “Neen hoor”, zegt medeorganisator Barbara.

“Wij hebben zelfs één relatiebureau uitgenodigd. Want hoe je het ook draait of keert, de zoektocht naar nieuw relatiegeluk is een kant van het scheidingsproces waar je niet onderuit kunt.” Bovendien specialiseren vele relatiebureaus zich ook in bemiddeling, weet Karel. “En met de echtscheidingswet die sinds september 2007 van kracht is, wordt scheiden toch vooral een kwestie van bemiddelen”, weet hij.

De allereerste Belgische echtscheidingsbeurs heeft plaats op zaterdag 21 juni in het Antwerp Learning & Meeting Point in Berchem. Een toegangskaartje kost 10 euro. Als u zich op voorhand inschrijft via de website betaalt u 7,5 euro.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio