Sella wint voorlaatste rit, Van den Broeck valt

Emanuele Sella heeft zijn derde ritzege in deze Giro behaald. De klimmer van CSF sloeg toe op de slotklim en won met ruime voorsprong op zijn landgenoot Simoni. Alberto Contador behoudt zijn roze trui.

pirombouts

Ricco en Di Luca hadden vuurwerk beloofd, maar konden Contador niet bedreigen op de flanken van de Gavia en de Mortirolo. Het was Gilberto Simoni die de meeste aanvallen lanceerde, maar Ricco ging hem telkens halen. Minder goed verging het Danilo Di Luca: hij werd eraf gereden en verloor zijn derde plaats in het klassement.

Sella

Op de Aprica achtte Sella zijn moment gekomen. Hij reed weg uit de groep der favorieten, haalde de laatste overgebleven vluchter Perez Cuapio bij en werd niet meer bedreigd. Tweevoudig Giro-winnaar Gilberto Simoni ging nog in de achtervolging, maar zonder resultaat.

Onze landgenoot Jurgen Van den Broeck finishte in de groep der favorieten, maar kwam ten val op vijftig meter van de streep. Hij werd in volle spurt aangereden door Pozzovivo. Hij liep een gekneusde elleboog op en heeft ook last aan zijn knie. Van den Broeck verloor geen tijd en start als achtste in de stand aan de tijdrit in Milaan.

Vier seconden

De tijdrit van zondag is 28,5 kilometer lang. Alberto Contador verdedigt er zijn voorsprong van vier seconden op de Italiaan Riccardo Ricco.

Uitslag 20ste rit: 1. E. Sella (Ita) 2. G. Simoni (Ita) op 1'04" 3. J. Rodriguez (Spa) 1'22" 4. R. Ricco (Ita) 1'30" 5. A. Contador (Spa) z.t. 13. J. VAN DEN BROECK

Klassement: 1. A. Contador (Spa) 2. R. Ricco (Ita) 4" 3. S. Bruseghin (Ita) 2'00" 4. F. Pellizotti (Ita) 2'05" 5. E. Sella (Ita) 2'35" 8. J. VAN DEN BROECK 4'26"