Jongeren vinden zichzelf materialistisch

Een meerderheid van de jongeren vindt zichzelf materialistisch, vindt het belangrijk om voor zijn eigen mening op te komen en droomt van een groot eigen huis.

bsouffreau

BR>

Dat blijkt uit een enquête die Studio Brussel gisterenochtend voorstelde in een extra lange ‘Grote Peter Van de Veire Ochtendshow’.

“We hebben het onderzoek laten uitvoeren omdat het voor een jongerenzender belangrijk is om te weten waar de jeugd mee bezig is”, zegt Elke Jacobs, producer van de ‘Grote Peter Van de Veire Ochtendshow’.

Onderzoeksbureau Synovate Censydiam ondervroeg op vraag van StuBru een representatieve groep van 1.762 jongeren tussen 12 en 24 jaar. Via internet beantwoordden ze een uitgebreide vragenlijst.

Niet angstig

Vergelijkingsmateriaal is er niet. Wel levert de enquête een goed beeld op van de hedendaagse jeugd, vindt Herman Troch, CEO van Synovate Censydiam: “Algemeen kun je stellen dat jongeren positief en optimistisch tegen het leven aankijken.

Ondanks de problemen in de wereld en de grote druk op hen kijken ze de toekomst niet angstig tegemoet. Ze hebben hun doelen in het leven, al weten ze vaak nog niet goed hoe ze die moeten verwezenlijken.”

“Het allerbelangrijkste vinden jongeren dat je een eigen mening hebt”, zegt Troch. “Je hoeft niet noodzakelijk dezelfde mening te hebben als zijzelf, op voorwaarde dat je echt bent. De jeugd lijkt behoorlijk matuur en daarin spelen de nieuwe media zonder twijfel een rol. Door internet hebben ze directe toegang tot de volwassen wereld.”

Elke Jacobs: “Wat ons vooral verraste is dat 62 procent van de jongeren zichzelf materialistisch noemt en zich daar niet voor schaamt. Ze hebben een gsm, een laptop en een iPod, maar ze zien dat niet als luxe. Het zijn gewoon dingen die ze echt nodig hebben, vinden ze.”

Herman Troch: “Het zijn materialisten, maar ze koppelen dat niet los van het emotionele welzijn. De twee moeten in balans zijn. We zien dat ook bij jongeren die bij ons komen solliciteren: ze willen hard werken, maar voegen daar in een adem aan toe dat ze ook voldoende vakantie willen.”

Joos MEESTERS

Enkele resultaten

Synovate Censydiam legde 1.762 jongeren tussen 12 en 24 jaar via mail een uitgebreide vragenlijst voor. De meest opmerkelijke resultaten.

62% vindt zichzelf materialistisch.

87% bezit een pc in het huishouden.

69% bezit een laptop.

48% bezit een spelconsole.

72% bezit een mp3-speler.

87% bezit een gsm.

86% surft minstens een keer per dag op internet.

67% chat minstens een keer per dag via msn.

52% zegt minder verlegen te zijn op internet dan anders.

68% vindt trouw en openheid in de relatie belangrijk.

44% zegt overspel niet te kunnen vergeven, ook al is het eenmalig.

42% wil niet de vrijheid om met anderen te flirten als ze een relatie hebben.

73% vindt het belangrijk om voor zijn/haar eigen mening op te komen.

64% vindt het belangrijk dat mensen altijd zichzelf durven zijn.

50% vindt het belangrijk een uniek iemand te zijn, niet zoals alle anderen.

46% zegt goed te weten wie ze zijn.

52% droomt van een groot eigen huis.