Basilicaconcerten gaan finale in met Bach

“De hernieuwde basiliek staat ook symbool voor de nieuwe werking van Basilica”, zegt voorzitter Luc Ponet. “We hebben geïnvesteerd in een nieuw jong team en in een vernieuwend programma. Dit festival is op zijn manier ook een monument. Vraag in de internationale wereld van de klassieke muziek niet waar Hasselt of Genk ligt, maar Basilica kennen ze wel allemaal.”

Ponet countert de bedenking dat klassiek uiteindelijk toch maar een nichepubliek bedient. “In Limburg alleen al gaan elke week 12.000 jongeren naar muziekacademies. Op Vlaams niveau zijn er dat 140.000. Dertig procent van de bevolking staat open voor klassiek. De andere zeventig procent zit muzikaal meer in het register van Rimpelrock en Pukkelpop. Niks mis mee. Ik ga zelf ook eens graag naar Rimpelrock. Maar als je de aandacht bekijkt die dergelijke festivals krijgen, dan zit de verhouding gewoon scheef. Ik zeg niet dat die festivals geen aandacht verdienen, maar wij hebben óók ons publiek. En dat is misschien een te stille, zwijgende massa. We krijgen niet altijd de kans hen te bereiken.”

Voilà, de voorzitter van Basilica heeft zijn punt.

Wat er nog aan hoofdgerecht tot 12 juli te verwachten is, zijn onder meer intieme kasteelconcerten en, in samenwerking met Artuatuca, de allereerste internationale Belgian Brass Academy: overdag workshops van de allerbeste koperblazers ter wereld die dan ‘s avonds de wangen bol blazen. Poewêêêt!

JBx/DiRo

Alle info: www.basilica.be

- Het Basilica Festival, editie 2008, geeft vanavond om halfnegen definitief van jetje met een Bachconcert door Das Neue Orchester Köln & Chorus Musicus. Top in de klassieke wereld. Decor is de Tongerse Onze-Lieve-Vrouwebasiliek, binnenin nu weer integraal te bewonderen na jarenlange werken.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio