“Dit moet als ramp erkend worden”

“Alles is weer onder controle. De kelders zijn leeggepompt. Er is wel nog werk aan het zuiveren van de wegen. En dan begint de evaluatie. Hoe kunnen we hieruit leren? Al is iedereen het erover eens dat de omstandigheden uitzonderlijk waren. Dit moet als ramp erkend worden”, zegt Tongerens burgemeester Carmen Willems over de wolkbreuk die donderdag de Tongerse Jekerdorpen onder water zette. Het gemeentelijk rampenplan werd gisterochtend al opgeheven.

Driehonderd noodtelefoontjes kwamen donderdag binnen. Bij ongeveer de helft ging het over ondergelopen kelders of bouwpercelen. De andere helft waren mensen die bezorgd gevaarlijke wegen signaleerden.

“De telefoon heeft ook vandaag niet stilgestaan”, zegt Carmen Willems. “We hebben de mensen ook met een brief geïnformeerd dat de brandverzekering in de meeste gevallen de schade zal dekken.”

Rampdossier

Intussen verzamelt Tongeren zoveel mogelijk gegevens om de wolkbreuk van donderdag te laten erkennen als ramp. “We weten hoeveel kelders er ondergelopen zijn”, licht Willems toe. “Met die data kunnen we een nauwkeurige raming maken van de totaalschade.”

“Ook Borgloon en Heers hebben in de klappen gedeeld”, zegt Willems. “Het onweer boven Tongeren was gewoon het hevigste, vermoed ik. En bovendien ligt het zuiden van Tongeren gewoon laag. Het waren niet alleen Rutten en Diets-Heur, maar ook Widooie, Henis, Vreren en Nerem die onderliepen. De wachtbekkens van Rutten en Diets-Heur hebben gelukkig hun werk gedaan.”

“Uiteraard denken we aan maatregelen. Zo stellen we vast dat Sluizen minder problemen heeft gehad. Omdat we daar met een erosiebestrijdingsplan bezig zijn. Nu hebben we, zowel op de grond als in de lucht per helikopter, bekeken hoe de modder precies gestroomd heeft. Na analyse zullen we op de juiste plaatsen ingrepen doen zodat die modderstromen zoveel mogelijk beperkt blijven.”

Jan BEX

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio