Kunst brengt school en buurt bij elkaar

Aan de ingang van het kinderdagverblijf Wombat aan campus Sint Jan van het ZOL staat sinds vrijdag een kunstwerk dat gemaakt is door de leerlingen van basisschool De Vlinder in Genk.

Het werk maakt deel uit van het project ‘Van rommel tot kunst’, met als doel via kunst een directe link te leggen tussen school en buurt.

Kunstenaar Karel Moons van het kunstencentrum vzw De Veerman in Antwerpen werkte dit schooljaar één dag per week met de leerlingen, het leerkrachtenteam en de schoolbuurt in Termien, Sledderlo en Winterslag aan het project.

“Dat gebeurt in het kader van het project Vlaggen en Wimpels van De Veerman, dat al elf jaar loopt in scholen in heel Vlaanderen”, zegt Moons. Met basisschool De Vlinder is er al drie jaar een samenwerking. Ook Tim Geelen, leraar aan de Stedelijke Academie voor Plastische Kunsten van Genk, werkte mee aan het project. “Het kunstwerk aan de ingang van het kinderdagverblijf bestaat uit reuzenpotloden en voorwerpen die de kinderen in hun buurt zijn gaan vragen. Het gaat om voorwerpen waarmee de eigenaar een emotionele band heeft, maar toch van plan was ze weg te gooien.”

De leerlingen ontwierpen ook kinderprentenboeken. Aanvankelijk waren ze bestemd voor de kleuters van de school, maar het stadsbestuur van Genk vond het initiatief zo lovend dat het financiële middelen vrijmaakte om alle Genkse basisscholen te voorzien van dergelijke prentenboeken.

CN

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio