Delhaize in Smeermaas mag (nog) niet verhuizen

Minister van Ruimtelijke Ordening Dirk Van Mechelen heeft de vergunning vernietigd voor de inrichting van een Proxy-Delhaize in een vroegere meubelwinkel langs de Maaseikersteenweg in Smeermaas-Lanaken.

Zo’n voedingswinkel mag daar alleen komen als die gemeenteoverschrijdend is en niet elders in het centrum gevestigd is. De werken aan het pand zijn intussen stilgelegd. De uitbater kan naar de Raad van State stappen of een nieuwe vergunning aanvragen.

Het nieuws is wereldkundig gemaakt door CD&V-raadsleden Vera Jans en Freddy Stouten. Volgens de CD&V/N-VA-oppositie werkt het gemeentebestuur met twee maten en twee gewichten als het gaat over het afleveren en controleren van bouwvergunningen. “In november 1996 wordt in het bijzonder plan van aanleg (bpa) Smeermaas ingeschreven dat voedingswinkels en buurtgebonden winkels die ook in Lanaken-Centrum voorkomen, van het bpa uitgesloten worden. Op 3 maart van dit jaar beslist het gemeentebestuur een vergunning af te leveren voor de nieuwe supermarkt Proxy-Delhaize van bouwheer nv Nubo. Dat gebeurde tegen de herhaalde negatieve socio-economische adviezen in en in strijd met de voorschriften in het bpa”, zegt Stouten.

Uniek

De nv Nubo baat de huidige Proxy-Delhaize uit in de Brugstraat in Smeermaas. Wegens de veiligheid en te weinig parking wil de winkel verhuizen naar een groter pand (300m² meer winkeloppervlakte) ongeveer 500 meter verderop aan de Maaseikersteenweg. Het dossier is altijd met argusogen gevolgd door middenstandsorganisatie Unizo.

Op 7 april schorst Stedenbouw Hasselt de afgeleverde vergunning omdat de supermarkt strijdig is met het bpa. “Het gemeentebestuur levert onmiddellijk een nieuwe vergunning af. Welke gewone burger krijgt meteen een nieuwe vergunning als Stedenbouw net tot schorsing is overgegaan?”, vraagt Jans zich af.

Uiteindelijk heeft minister Van Mechelen op 16 mei de vergunning vernietigd. “Er staat nu een gloednieuwe, volledig ingerichte en openingsklare supermarkt zonder enige vergunning. Dat is uniek voor Limburg”, aldus Jans en Stouten.

Verplaatsing

Burgemeester Guido Willen ontkent de beschuldigingen met klem. “We werken zeker niet met twee maten en twee gewichten. We kunnen moeilijk naar elk huis een controleur sturen om te kijken of daar gewerkt wordt. Vanbuiten zie je niets aan dat gebouw en als er binnen frigo’s of rekken geplaatst worden, is dat niet eens vergunningsplichtig.”

Burgemeester Willen is het er duidelijk niet mee eens dat de verhuizing van de Proxy-Delhaize het handelscentrum van Lanaken zal aantasten. “Het gaat om de verplaatsing van een bestaande winkel. Daarom hebben we de vergunning niet ingetrokken toen Stedenbouw die schorste. Op dat moment was er dus nog een vergunning, maar nu de minister die vernietigd heeft, mag er niet meer gebouwd worden.”

De uitbater van de Proxy-Delhaize, die vrijdag onbereikbaar was, heeft nu twee mogelijkheden: in beroep gaan bij de Raad van State of een nieuwe vergunning aanvragen.

Sylvester HOUSEN/Guy THUWIS

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio