Eerste processierupsen verbrand

Gisteren is de brandweer van Maasmechelen begonnen met de preventieve bestrijding van de processierupsen.

“We hebben vijftien oproepen binnengekregen van mensen die bomen met processierupsen in hun tuin hebben”, zegt Herwig Delnoy van het korps Maasmechelen. “We gaan de hele dag met een auto en aanhangwagen op pad. We hebben drie ladders bij, twee branders, witte pakken, een mondmasker en handschoenen. Soms is het even zoeken op welke boom de processierups zitten.”

In het Kerkvoetpad in Dilsen worden enkele bomen aangepakt. Daarna gaat de reis naar de kasteeldreef in Elen. “Mijn buurman heeft een inlandse eik vol rupsen en ook bij mij in de tuin staat een eik vol rupsen”, zegt Pierre Aelbers. “De afgelopen dagen liep ons kleinkind door de tuin en even later stond de hals van het kind vol huiduitslag. Om die reden hebben we een beroep gedaan op de brandweer.”

“Met branders en een lange stok kunnen we tot op een hoogte van drie meter de rupsen bestrijden zonder gebruik te maken van een ladder”, aldus brandweerman Jan Yzermans. “Voorlopig vinden we overal kleine hoeveelheden rupsen op de stammen. De diertjes worden zorgvuldig verbrand, zodat de mensen er geen last meer van hebben.”

MMD

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio