Controles op kinderzitjes aan de schoolpoort

Vooral tijdens de korte ritjes naar school nemen ouders niet de moeite om iedereen netjes vast te klikken. Dat blijkt uit controles van de lokale politie GAOZ op het vervoer van kinderen. Ook in Maasmechelen zijn vorige week nog vier chauffeurs beboet.

De verkeerswet is enkele weken geleden nog verstrengd. Een derde kind jonger dan 3 jaar is verplicht om voorin mee te reizen in een autozitje wanneer het onmogelijk is om achterin een 3de autozitje te plaatsen omdat er al 2 in gebruik zijn. Zoniet mag zo’n derde kind jonger dan 3 niet meereizen.

Een politie-inspecteur van GAOZ controleerde vrijdagmiddag alle auto’s aan de schoolpoort in Niel-bij-As. “Het is een aangekondigde actie. We verwittigen de basisschool, en die beslist zelf of ze de ouders op de hoogte brengt. Meestal stellen we tijdens zo’n aangekondigde actie geen overtredingen vast, maar enkele weken later staan onze politiemensen er onaangekondigd. Dan zijn er wel eens inbreuken. Al merken we wel dat velen hun gedrag blijvend aanpassen”, zegt commissaris Luc Geerits van GAOZ.

Vooral tijdens de korte ritten naar school zijn ouders of grootouders laks. “De kinderen zitten dan los in de kinderzitjes of op de achterbank. Meestal hangt dat samen met de chauffeur. Die draagt dan ook geen gordel.” Een overtreding voor het foutief vervoeren van een kind kost 50 euro. De politie GAOZ heeft dit jaar al aan negen scholen intensieve controles gevoerd.

De lokale politie Maasmechelen vatte op 21 mei post aan de school in Leut. Daar werden vier chauffeurs beboet nadat er eerst al preventieve acties waren geweest.

Wetswijziging

Sinds 10 mei is het ook verplicht om voor elk derde kind jonger dan 3 jaar en kleiner dan 1,35 centimeter (7 à 8 jaar oud) een kinderzitje te voorzien, ofwel op de passagiersstoel, ofwel tussen twee andere zitjes op de achterbank. Tot die datum mocht een derde kind gewoon vastgegespt worden op de achterbank.Die wetswijziging heeft bij de Limburgse politiekorpsen niet tot specifieke controles geleid. Wel nemen de agenten het op tijdens de gebruikelijke controles, vooral die in de schoolomgevingen. De meeste verkeersacties aan scholen zijn in het begin van een schooljaar. In Houthalen-Helchteren was er vorige week een speciale verkeersweek. Die wordt volgende week voortgezet. De meeste verkeersacties aan scholen zijn in het begin van een schooljaar.

Marij WYERS

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio