'Op twee uur zoveel regen als normaal in een maand'

Tijdens de stortvloed van gisteren is er op sommige plaatsen in Limburg volgens het KMI tot 60 liter per m² gevallen.

wverhaert

“Op twee uur tijd is er zoveel regen gevallen als gemiddeld op een maand tijd”, klinkt het bij het KMI. “Hoe uitzonderlijk dat is? In de zomerperiode zijn onweersbuien geen uitzondering, maar dat er zoveel neerslag op zo’n korte tijd valt is toch wel uitzonderlijk.”

Technisch klinkt het dat er gisteren boven België een onweerscomplex hing, een geheel van onweders van zo’n 200 km breed. “De concentratie van dat complex lag boven Limburg”, zegt het KMI.

“De onweerswolken die zo’n kilometer boven de grond hingen waren op sommige plaatsen tot 15 km dik. Als die grote stapelwolken, gevuld met ijs en waterdamp, openbarsten kan je wel indenken wat de gevolgen zijn.”

Verwachtingen

Voor de komende dagen verwacht het KMI geen gelijkaardige onweersbuien. “Vrijdag en zaterdag zullen bewolkt maar min of meer onweersvrij zijn. Zondag en maandag is er weer meer kans op onweersbuien.”

Lees ook: Limburg verrast door noodweer, leger helpt in Tongeren Lees ook: Zuid-Limburg getroffen door noodweer Lees ook: Noord- en Oost-Limburg getroffen door noodweer Lees ook: Midden-Limburg getroffen door noodweer Lees ook: 'Waterschade? Raadpleeg je brandverzekering' Lees ook: Windhozen vellen bomen en blazen dakpannen weg in Peer

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio