Oud-Rekem verkeert in een feestroes

De champagne vloeide gisteravond rijkelijk in Oud-Rekem. In het Maaslandse dorpje vierden duizenden mensen feest na de overwinning in de verkiezing van ‘Het Mooiste Dorp van Vlaanderen’. De 500 (!) dorpelingen wisten meer dan een derde van alle stemmen in de wacht te slepen.

wverhaert

Vorig jaar ging de Stoomstroopfabriek van Borgloon al met de hoofdvogel lopen in de Monumentenstrijd op Canvas. Dit keer mocht Oud-Rekem victorie kraaien. Het effect van de niet te evenaren Limburgse mobilisatiekracht, zo wordt hardop gefluisterd.

Maar naar verluidt voor een deel ook het gevolg van de ‘factor Stevaert’. De gouverneur is niet verlegen om een stunt als het erop aan komt Limburgse boegbeelden te promoten. Dat deed hij niet alleen met Oud-Rekem, maar ook met de Loonse stroopfabriek en de Hasseltse ‘Mijn Restaurant’- deelnemer Exquisa. Bij die laatste is dat helaas minder goed uitgedraaid.

Dinsdag nog viel in meer dan 300.000 Limburgse brievenbussen een folder met een foto van Stevaert naast die van de 44 Limburgse burgemeesters. Die meesterzet leverde Oud-Rekem de overwinning op.

32.274 stemmen

In totaal werd er voor de vijf finaledorpen 91.031 keer gestemd via sms of internet. Daarvan haalde Oud-Rekem liefst 32.274 naamstemmen binnen, een derde van het totaal. Daarmee won het dorp van concurrenten De Haan, Deurle, Kasterlee en Onze-Lieve-Vrouw Lombeek.

In Lanaken zijn ze wat blij na zes maanden campagne voeren. “Deze deelname is goud waard voor het toerisme. In het voorjaar werd Haspengouw een hype dankzij Katarakt. Wij hopen op hetzelfde effect”, hoopt Lanakense schepen van Toerisme Mark Curvers.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio