'Landbouwprijzen komende 10 jaar tot 80 % hoger'

De huidige piek in de voedselprijzen zal ongetwijfeld verdwijnen, maar toch zullen de voedselprijzen de volgende tien jaar een stuk hoger liggen dan het voorbije decennium. Dat zeggen de OESO en de FAO in hun rapport "Agricultural Outlook 2007-2018", dat vandaag in Parijs werd voorgesteld.

jrosquin

Volgens de OESO, een club van rijke industrielanden, en de VN-Voedsel en Landbouworganisatie FAO, zullen de huidige recordprijzen van granen, olie, vlees en zuivel gestaag gaan dalen, maar ze zullen de volgende tien jaar gemiddeld hoger blijven dan het voorbije decennium.

In vergelijking met de periode 1998-2007 voorspelt het rapport dat rund- en varkensvlees tot 2017 gemiddeld 20 procent duurder zal blijven, suiker 30 procent, tarwe, maïs en melkpoeder tussen 40 en 60 procent, boter en oliehoudende zaden 60 procent en plantaardige olie 80 procent.

Veranderende eetgewoonten

De structureel hogere prijzen zijn het onder meer het gevolg van de gestage economische groei en veranderende eetgewoonten van een wereldbevolking die in 2017 7,4 miljard zielen zal tellen. De belangrijkste factoren voor het hogere gemiddelde in het volgende decennium zijn biobrandstoffen en de dure olie.

De grootste slachtoffers van de duurdere voedselfactuur dreigen de armste ontwikkelingslanden te worden, waar mensen soms tot 50 procent van hun inkomen aan eten moeten uitgeven. Het rapport pleit ervoor om hun lokale capaciteit voor voedselproductie te verstevigen, door te investeren in transportinfrastructuur, watervoorziening, wegen en opslagplaatsen. Op korte termijn moet humanitaire hulp soelaas bieden.

IPS