Het rommelt in de buik van 1 op 5 Belgen

Last van darmkrampen, een opgeblazen gevoel, winderigheid, diarree… het is knap vervelend. Uit een recente studie blijkt dat een op de vijf Belgen last hebben van een prikkelbare darm.

wverhaert

Uit een enquête onder 1012 Belgen blijkt dat 19% van de ondervraagden symptomen heeft die duiden op Prikkelbaredarm Syndroom. Toch ging twee derde van diegenen met klachten niet naar de arts. Ruim een derde van hen heeft nog nooit gehoord van een benaming voor dit ziektebeeld. Bovendien werd bij 70% van de mensen die wél een arts raadpleegden, geen juiste diagnose gesteld.

Wanneer gevraagd wordt naar de symptomen waarvan de personen met IBS het meeste last hebben, dan staan buikkrampen bovenaan (24%), gevolgd door het opgeblazen gevoel (18%) en winderigheid (19%). Daaruit blijkt duidelijk dat, zoals vaak ten onrechte wordt gedacht, niet enkel constipatie of diarree, maar andere symptomen eerder als hinderlijk ervaren worden.

Informatiecampagne

"Dit alles duidt op een miskenning van een prikkelbare darm", aldus professor Piessevaux, docent aan de UCL. "Hieraan willen we tegemoetkomen met een informatiecampagne. De patiëntenfolder is verkrijgbaar via de huisarts. Bovendien kan ze ook geraadpleegd worden via een nieuwe website".