Kinderen in Myanmar gaan terug naar school

De regering van Myanmar heeft UNICEF gevraagd haar te helpen bij de heropening van scholen in het door cycloon Nargis getroffen gebied. De scholen moeten op 2 juni - als het nieuwe schooljaar begint - weer open zijn.

wverhaert

In zeven dorpen in de provincie Irrawaddy en één dorp in de provincie Yangon gaan de scholen een maand later open, omdat de schade daar groter is dan elders. In totaal zijn meer dan 4.000 basisscholen door cycloon Nargis beschadigd of verwoest. Hierdoor zijn ongeveer 1,1 miljoen kinderen geraakt.

"De heropening van de scholen is een belangrijke stap voorwaarts voor de heropbouw. Door een terugkeer naar de dagelijkse routine, krijgen de kinderen opnieuw een gevoel van geborgenheid", zegt Ramesh Shrestha, vertegenwoordiger van UNICEF in Myanmar.

100.000 leerpakketten

De hulporganisatie staat in voor de verdeling van 100.000 leerpakketten, leesboeken voor 150.000 kinderen en 200.000 kits met materiaal voor het herstellen van schoolgebouwen. Daarnaast zorgt UNICEF ook voor tenten voor de inrichting van 1000 tijdelijke scholen.

In 2006 heeft UNICEF een boek laten maken, bedoeld voor het opbouwen van zelfvertrouwen bij de schoolkinderen in Myanmar. Dit boek zal worden herdrukt en onder alle klassen van de scholen in de getroffen gebieden worden verspreid.

Giften ter ondersteuning van de UNICEF-acties in Myanmar zijn welkom op rekeningnummer 000-0000055-55 met vermelding "Myanmar". Donateurs kunnen ook geld schenken op de website van UNICEF.

Meer over Myanmar