'Speculeren met voedselprijzen is onethisch en verwerpelijk'

Dirk Van der Maelen (sp.a) diende een wetsvoorstel in om de verspreiding en promotie van bepaalde financiële producten te verbieden. Het gaan om beleggingen waarvan het rendement gekoppeld is aan speculatie op stijgende voedingsgrondstoffen.

wverhaert

In ontwikkelingslanden bedraagt het aandeel van de gezinsinkomens dat aan voedsel besteed wordt tussen 60% en 90%. "De sterke stijging van de voedselprijzen betekent voor veel van die gezinnen de doodsteek", zegt volksvertegenwoordiger Dirk Van der Maelen.

"En dan, tussen de berichten over de lotgevallen van wanhopige mensen door, reclame voor een KBC beleggingsverzekering: 'Haal voordeel uit de stijging van voedselprijzen'. Gechoqueerd door wat Europees fractieleider Martin Schulz bestempelt als 'casino kapitalisten' heb ik samen met PS'ers Moriau en Cornil een wetsvoorstel ingediend. Dat verbiedt de verspreiding en promotie van financiële producten, waarvan het rendement gekoppeld is aan speculatie op stijgende voedingsgrondstoffen."

'Verwerpelijk'

"Beleggers, die verder niets te maken hebben met het productieproces of de markt, blazen de voedselprijzen immers kunstmatig op. Op die manier worden speculatieve luchtbellen gecreëerd die voedingsmiddelen mede onbetaalbaar maken. Deze beleggers worden met andere woorden rijk door de honger in de wereld."

"Ik stel me ook grote vragen bij het ethische aspect van de reclame die door KBC werd gemaakt. De bank wil zelf geld verdienen op de rug van het leed van miljoenen mensen en spoort anderen aan om hetzelfde te doen." Van der Maelen roept de jury voor ethische praktijken (JEP) op om zich uit te spreken over het ethisch karakter van deze reclame.