Boetes overtuigen niet om verkeersregels te volgen

Verkeersboetes zetten niet aan om minder overtredingen te begaan als er geen politie in de buurt is. Als mensen de verkeersregels persoonlijk belangrijk vinden, begaan ze wel minder overtredingen. Dat blijkt uit een studie van de KULeuven bij 173 weggebruikers, waarvan de resultaten gepubliceerd werden in het vakblad Verkeersspecialist.

jrosquin

De drie voornaamste redenen om de verkeersregels te respecteren zijn: het willen vermijden van een boete (externe druk), geen schuldgevoel willen oplopen (interne druk) en de verkeersregels zelf belangrijk vinden.

Geen politie = meer overtredingen

De studie wijst uit dat de laatste twee categorieën mensen, de minste boetes oplopen en ook minder overtredingen begaan. Degenen die enkel bevreesd zijn voor boetes, lopen er net de meeste op.

De reden hiervoor is volgens de onderzoekers dat deze mensen enkel de verkeersregels respecteren als ze het gevoel hebben gecontroleerd te worden. Als ze met andere woorden niet de aanwezigheid van een politieagent of een flitspaal voelen, durven ze wel eens de regels aan hun laars lappen.

Attitudes veranderen

De studie stelt dan ook dat er twee manieren zijn om hier iets aan te verhelpen: op elke hoek van de straat een politieagent of flitspaal zetten, wat praktisch niet haalbaar is, of inspelen op de motivatie van mensen. Als mensen begrijpen en inzien waarom bepaalde verkeersregels belangrijk zijn, is de kans groot dat ze de regels spontaan en blijvend zullen naleven, stellen de onderzoekers.

Zij wijzen tenslotte naar de overheid die voornamelijk zou inspelen op de verplichting bij de weggebruikers om zich aan de verkeerscode te houden en te weinig tot doel zou hebben om de attitudes van de weggebruikers aan te pakken.