Meer geweld en plunderingen in Zuid-Afrika

Duizenden allochtone inwoners van Kaapstad hebben hun toevlucht gezocht op Zuid-Afrikaanse politiebureaus, in kerken en in kampen van de gemeente. Allochtonen in de sloppenwijk Du Noon hebben van de lokale bevolking te verstaan gekregen dat ze op 10 juni vertrokken moeten zijn.

wverhaert

Het geweld dat begon in Gauteng is inmiddels ook in Kaapstad uitgebarsten. Op mei 28 had de gemeente Kaapstad al meer dan achttienduizend vluchtelingen geregistreerd die uit arme buurten waren vertrokken nadat hun huizen of winkels waren vernield. Volgens ooggetuigen zijn er ook mensen vermoord.

Geplunderde winkels

Bijna alle - overwegend door Somali's en Chinezen gerunde - winkels zijn geplunderd. Ironisch genoeg moeten de inwoners van Du Noon nu zelf een kwartier rijden om eten te kunnen kopen. “Wat me boos maakt, is dat ze daar ook nog over klagen”, zegt inwijkeling Lukas Mwashekele. “Ze snappen niet dat dit het gevolg is van hun eigen daden!”

Mwashekele is niet bang, ook al weet hij dat veel immigranten anonieme dreigbrieven hebben gekregen waarin ze werden opgeroepen om voor 10 juni hun biezen te pakken. Wie daar achter zit, weet hij niet. “Het komt uit de gemeenschap, dat is zeker. Maar we weten niet hoe veel mensen ons weg willen hebben.”

'De buurt moet schoon'

Een andere man vindt het terecht dat de buitenlanders vertrekken. “Ze stelen onze banen en brengen drugs binnen”, zegt Elias. Voor zijn ogen worden vrouwen en kinderen in een politiebusje geladen, terwijl 25 gewapende agenten de omstanders in de gaten houden. Als het busje wegrijdt beginnen de omstanders te roepen en met hun vuisten te zwaaien. Ook Elias.

“We willen ze niet doden, het zijn onze broeders. Maar ze moeten begrijpen dat ze weg moeten. De buurt moet schoon" zegt hij als de gemoederen bedaard zijn. "We geven ze tot 10 juni de tijd om te vertrekken. Daarna willen we geen enkele vreemdeling in Du Noon zien. Degenen die blijven, zullen de gevolgen moeten dragen.”

Bron: IPS

Meer over Zuid-Afrika