Expo over leven rond de zinkfabriek

Nog tot 31 augustus kan iedereen naar de expo ‘Wonen onder de schouw van de zinkfabriek’ die in museum De Kolonie (Kolonie 77) loopt. De tentoonstelling geeft de bezoeker een overzicht van het leven in al zijn facetten in de arbeiderswijken van Overpelt, Balen-Wezel, Mol-Wezel en Lommel-Werkplaatsen.

tpirlot

“In 1888 startte de productie in de fabriek van Overpelt, gevolgd door de Vieille Montagne in Balen in 1890. De Lommelse zinkfabriek werd opgericht in 1904”, zegt Gerd Bloemen van De Kolonie. “Voor de samenstelling van de tentoonstelling putte Erfgoed Lommel niet alleen uit de eigen fotocollectie, maar maakte ook dankbaar gebruik van uniek materiaal uit de verzameling van Marcel Ceulemans en Jaak Perriens (Overpelt), de Molse Kamer voor Heemkunde en Ludo Pauwels (Balen-Wezel en Mol-Wezel), en Jef Leynen, Antonie Broeks en Alfons Cools (Lommel-Werkplaatsen).

Er is ook bewegend beeld te zien: een document over het zware werk van de arbeiders aan de zinkovens en een film over de afbraak van de zinkfabriek in Lommel-Werkplaatsen.” Openingsuren: van maandag tot vrijdag van 10 tot 17 uur; zondag van 14 tot 17 uur en op afspraak.

CL

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio