Minderheid kiepert frituurolie in riool

Amper een kleine minderheid van de Belgen kiepert zijn gebruikte frituurolie in de gootsteen of het toilet, zodat het goedje in de riolering terechtkomt.

tpirlot

Dat blijkt uit enquêtes van Valorfrit, dat de inzameling van frituurolie en frietvet organiseert. In onze woensdagkrant heette het nog dat 7 op 10 Belgen hun frituurolie in de riool lozen, maar dat blijkt een kwakkel.

“Het is juist dat 65% van de verkochte frituurolie in België niet wordt ingezameld zoals dat hoort, namelijk in de containerparken”, zegt manager Tom Smidts van Valorfrit. “In Limburg verloopt de inzameling nog beter dan in de rest van België of Vlaanderen. De Limburgers brengen 40% van de stroom frituurolie correct binnen.” Wat doen de mensen dan die hun olie niet naar het containerpark brengen?

“3O% doet die olie weer in een fles en stopt die bij het restafval. 28% gooit de olie in de tuin. 19% bij het compost en ‘andere mogelijkheden’. 16% in de gootsteen, riool of toilet en 7% bij de ophaling van het klein en gevaarlijk afval.” GuT

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio