Verdriet Chinese ouders slaat om in woede

Het verdriet van ouders en familieleden van de duizenden Chinese kinderen die omkwamen bij de verwoestende aardbeving van 12 mei, slaat stilaan om in woede tegen ambtenaren en politici. Ook het strenge Chinese beleid dat maar één kind per gezin toelaat, komt onder toenemende druk.

jrosquin

Aan een school in de stad Mianzhu bestoken de ouders van verongelukte kinderen de lokale overheid met vragen over de slechte kwaliteit van de schoolgebouwen en jouwden een lokale partijbons uit.

De uitdaging aan het adres van de overheid is een ongewone uiting van burgerlijke ongehoorzaamheid in een land dat niet hoog oploopt met protest. Ze toont hoe diep het verdriet is waaronder de duizenden ouders lijden. In totaal kostte de aardbeving aan bijna 10.000 kinderen en leerkrachten het leven.

Familieplanning

Voor de meeste ouders was het hun enige kind. Nu zoveel families hun enige kind verloren, hebben lokale ambtenaren snel een versoepeling van het één-kind-per-koppel-beleid aangekondigd voor de ouders van de slachtoffers.

Getroffen families in Chengdu krijgen alvast een certificaat van de overheid dat een tweede kind toestaat. Koppels ouder dan vijftig wier enige kind gedood is of ernstig gehandicapt raakte krijgen een jaarlijkse geldsteun.

Het is de eerste keer dat de overheid de onpopulaire geboorteplanning versoepelt om humanitaire redenen. De strenge regels liggen al jaren onder vuur omdat ze bijdragen aan de vergrijzingen van de Chinese bevolking en de balans tussen de seksen gevaarlijk doet overhellen. Op het Chinese platteland is er immers een traditionele voorkeur voor een zoon die het land kan bewerken.

IPS

Meer over China