Rozie nieuwe voorzitter van Antwerps Hof van Beroep

Michel Rozie (60) wordt op 1 augustus de nieuwe eerste voorzitter van het Antwerpse Hof van Beroep voor de komende vijf jaar.

ssimons

Rozie is zopas voorgedragen door de Hoge Raad voor de Justitie. Rozie studeerde rechten en criminologie aan de VUB en begon zijn carrière als advocaat bij de balie van Antwerpen in 1971. In 1973 werd hij assistent aan de UIA en in 1979 rechter in Dendermonde. In 1981 stapte hij over naar Antwerpen, waar hij ook de probatiecommissie voorzat en lid was van de krijgsraad. In 1986 ging hij naar het Antwerpse Hof van Beroep. In die functie zat hij 25 assisenzaken voor, onder andere in de roemruchte wasserijmoord in Wilrijk, waarbij een meisje haar vrienden opdracht gaf om haar ouders te doden.

Rozie is deeltijds praktijklector in het strafrecht aan de VUB en doceert ook fiscaal strafrecht. Hij was tot maandag voorzitter van de Centrale Toezichtsraad voor het Gevangeniswezen en tot voor kort lid van de Hoge Raad voor de Justitie. Rozie is specialist in strafrecht, fiscaal strafrecht en het gevangeniswezen. Hij volgt Christian De Vel op, die gespecialiseerd was in burgerlijk recht. Rozie: ”Ik wil vooral het werk van mijn voorganger voortzetten en dus de gerechtelijke achterstand verder terugdringen. Ook wil ik nauwer toezien op de kwaliteit van de arresten”.

Het Antwerpse Hof van Beroep behandelt alle rechtszaken (in beroep) van de provincies Antwerpen én Limburg.

JDW