Historische gesprekken tussen China en Taiwan op til

Taiwan heeft een uitnodiging van China om bilaterale gesprekken te starten, aanvaard. De Chinese president Hu Jintao (rechts) en Wo Poh-hsiung, de voorzitter van de nationalistische Kuomintang in Taiwan, ontmoetten elkaar op een top in Peking, die van 11 tot 14 juni moet plaatsvinden.

ssimons

China nodigde Taiwan uit om gesprekken te voeren op een top in Peking. De zwaartepunten van de gesprekken zullen toerisme en chartervluchten zijn. Taiwan aanvaardde de uitnodiging en zei een delegatie af te vaardigen.

De gesprekken werden een decennium lang opgeschort door de bekoelde relatie tussen de twee landen. De verkiezing van Ma Ying-jeou tot president van Taiwan, in maart, brak het ijs. Hij pleit voor "een nieuw hoofdstuk van vrede". China heeft op haar beurt Taiwan bedankt voor de geboden hulp na de verwoestende aardbeving in Sichuan.

Sinds het einde van de Chinese burgeroorlog in 1949 hebben de twee landen aparte regeringen. China beschouwt Taiwan echter nog steeds als Chinees territorium. De drang naar onafhankelijkheid van de regerende Democratische Volkspartij in Taiwan was dan ook een doorn in het oog voor China. Met de nationalistische Kuomintang aan de macht is er nu ruimte voor verzoening.

Meer over China