4 op de 10 Europeanen gamen 6 uur per week

De Interactive Software Federation of Europe (ISFE) heeft de resultaten bekendgemaakt van een grootschalig onderzoek naar het profiel van de Europese gamers. Onderzoeksbureau Nielsen ondervroeg meer dan zesduizend gamers tussen 16 en 49 jaar in 15 Europese landen en kwam tot de volgende - soms opmerkelijke - resultaten.

ssimons

* Als tijdverdrijf staan games op dezelfde hoogte als tv, surfen op het internet of bezoek van familie of vrienden. Vier op tien ondervraagden gamen zelfs tussen 6 en 14 uur per week.

* De redenen om te spelen zijn: voor het plezier (72%), om de verbeelding te prikkelen (57%) of om zichzelf aan het denken te zetten (45%). Ook het sociale aspect van online gaming is een sterke drijfveer om te gamen (62%).

* In Europa gaan ouders heel bewust om met games. Acht op tien ouders zeggen wel eens samen met de kinderen te spelen.

* Meer dan de helft beslist mee met welke games thuis gespeeld en gekocht worden.

* Niet-gamers hebben meestal geen negatieve gevoelens tegenover videogames. De helft van de ondervraagden geeft tijdgebrek aan als belangrijkste reden waarom ze niet gamen.

* De gemiddelde leeftijd van de gamer schommelt rond de 30. De oudste gamers wonen in Groot-Brittannië. Eén op drie gamers is tussen de 30 en 49 jaar. In hetzelfde land wonen ook de meeste vrouwelijke gamers (29%).

* De verkoop van videogames (verkoop van consoles niet meegerekend) bereikte Europa vorig jaar een omzet van 7,3 miljard euro. Een bedrag dat jaarlijks met 25% stijgt.

* Twee op tien Europese gamers hebben een graduaats- of universitair diploma.