Verwaarloosde dieren weggehaald bij eigenaar

Het dierenasiel van Sint-Truiden heeft op last van de Federale Dienst voor Dierenwelzijn een zwaar verwaarloosde rottweiler opgehaald bij een veearts in Overpelt. De lokale politie had de hond samen met een pony in beslag genomen bij de eigenaar, en ze naar de dierenarts gebracht voor de eerste zorgen.

De lokale politie trof de dieren zwaar ondervoed aan in een donkere stal zonder eten of drinken. “De hond is graatmager en had een vrij groot gezwel in de hals. In normale omstandigheden weegt een dergelijke hond tussen 40 en 50 kg. De teef van rond de 10 jaar die wij ophaalden, weegt amper 20 kg. Dinsdag heeft onze dierenarts het gezwel in de nek van de hond weggehaald”, zegt Philip Zurinckx van het dierenasiel in Sint-Truiden.

Vermaningen

De eigenaar was niet aan zijn proefstuk toe, en zou volgens de Dienst Dierenwelzijn eerder al meerdere vermaningen hebben gekregen. Omdat hij zich niet aan de afspraken hield, werden zijn dieren maandag aangeslagen. “De hond was zeer zwak, en daarom krijgt hij een vijftal lichte maaltijden per dag om zijn maag- en darmstelsel niet te overbelasten met eten”, zegt Zurinckx nog.

Pony

De pony werd opgehaald door het Vogel- en zoogdierenopvangcentrum van Heusden –Zolder. “De pony is zwaar ondervoed, en loopt nu op een magere weide om te voorkomen dat hij kolieken krijgt. De pony moet zich aanpassen aan normale voeding. Binnen een paar weken kan hij dan bij de andere dieren op weide”, zegt Rudi Oyen.

Jozef CROUGHS

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio