Staat van dienst: vijftig jaar

Andrea Simons bleef 50 jaar op post bij Euro Shoe Group en gaat vandaag met pensioen. Toen ze 15 was ging ze als bediende aan de slag bij de gebroeders Vanaudenhove, het familiebedrijf dat onder meer de keten Shoe Discount uit de grond stampte.

“Ik was de tweede oudste van een gezin met dertien kinderen. Vader was mijnwerker in Zwartberg, moeder zorgde voor het huishouden. Ik logeerde geregeld bij mijn tante en oom in Diest. Toen ik 7 jaar was, vroeg tante of ik niet permanent bij haar wou intrekken. Mijn ouders gingen akkoord. Het was ten slotte een mond minder die ze moesten voeden.”

Hoewel Andrea een goede leerlinge was, verliet ze de schoolbanken om aan de slag te gaan bij het familiebedrijf naast het huis waar ze woonde. “Tante kende de moeder van de gebroeders Vanaudenhove. Ze vroeg haar of ik in de fabriek aan de slag mocht. Moeder Vanaudenhove wilde er niets van weten: ze vond dat ik beter kon en bezorgde me een job als bediende. Ik had namelijk net mijn diploma lager middelbaar behaald. En dat zonder één keer te blijven zitten”, zegt ze trots.

Strepen

De eerste dag herinnert ze zich nog haarscherp: “Ik was een braaf meisje. Té braaf. Ik durfde mijn mond niet opentrekken. Het heeft bij wijze van spreken dagen geduurd voor ik iets zei.”Peggy Vanderlinden, personeelsverantwoordelijke bij Euro Shoe, kijkt verwonderd: “Nu is ze nochtans een bezige bij. Ze laat zich niet zomaar doen. Leveranciers weten dat, ze vinden haar ‘geen gemakkelijke’. Maar ze werken graag met haar, want ze heeft talent voor onderhandelen.”

Collega Anita Borgers - 38 jaar in dienst - gaat verder: “Andrea staat op haar strepen en is zeer correct. Ik vermoed dat ze haar werk niet graag uit handen zal geven. Ze zal een leegte achterlaten.”

Ponsen

Andrea werkte een uitgebreide cv bij elkaar. Ze begon als bediende bij de afdeling Verkoop, waar ze nauwgezet het traject van elke veter, elk potje schoensmeer en elke inlegzool op de voet moest volgen. Toen een collega van de afdeling Facturatie naar Duitsland verhuisde, zag ze haar kans schoon om zijn plaats in te nemen.

In 1962 deden de ponskaarten (kaarten die vroeger werden gebruikt om informatie op te slaan in een vorm die machinaal gelezen kon worden, red) hun intrede. Andrea leerde ponsen en veranderde van functie. Dat hield ze vijf jaar vol en werd toen gevraagd om secretaresse te worden. Vanaf 2006 is ze verantwoordelijk voor de aankoop en verdeling van kantoorbenodigdheden voor alle filialen van Euro Shoe Group, tot in Nederland.

Kwarteeuw

Andrea verlaat het bedrijf met lood in de schoenen: “Ik stop niet graag, maar als ik het nu niet doe zal het er nooit van komen. Ik heb nooit echt een hobby gehad, maar kan wel mijn dagen vullen met de Kwarteeuw Club.” Die richtte ze enkele jaren geleden op voor werknemers die al 25 jaar en langer voor Euro Shoe Group werken. “We maken samen uitstapjes en twee keer per jaar organiseer ik een etentje. Ik heb gemerkt dat, hoe ouder de leden worden, hoe meer ze er iets aan hebben. Desondanks, ik ga het hier héél hard missen.”

Cemil BELEK

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio