Verkiezingen in oktober? Ja, neen, misschien...

Print
Verkiezingen in oktober? Ja, neen, misschien...

Verkiezingen in oktober? Ja, neen, misschien...

Krijgen we in oktober vervroegde verkiezingen voor Kamer en Senaat? Niemand weet het. Maar in de Wetstraat wordt er wel over gespeculeerd. En alle partijen houden er rekening mee. Al was het maar omdat de incidenten zich opstapelen en oplossingen tegen 15 juli daardoor moeilijker worden.

Dat er gespeculeerd wordt over vervroegde verkiezingen, hoeft niet te verwonderen. De regering Leterme is amper twee maanden oud, maar er gaat geen week voorbij zonder één of meer incidenten, zowel communautaire ruzies als ideologische discussies. Denk maar aan...

* de splitsing van Brussel-Halle- Vilvoorde,

* het niet benoemen van drie Franstalige burgemeesters,

* het regularisatiebeleid van Annemie Turtelboom,

* het Congo-beleid,

* Didier Reynders die zegt dat het hem niet kan schelen dat deze regering valt.

En zo kunnen we nog een tijdje doorgaan.

15 juli

Tegen 15 juli wil Leterme een akkoord hebben over drie dossiers:

1. De splitsing van B-H-V.

2. De krachtlijnen van de tweede fase van de staatshervorming.

3. De begrotingscontrole 2008 waardoor meteen ook de basis wordt gelegd voor de opmaak van de begroting 2009 in september.

September?

Valt de regering in juli, dan riskeren we vervroegde verkiezingen. Die hebben in principe veertig dagen na de ontbinding van het parlement plaats. Dan komt men uit op begin september, bijvoorbeeld op zondag 7 september.

Dat houdt dan wel in dat de verkiezingscampagne in de maand augustus valt, in volle vakantieperiode. Daarom wordt er gespeculeerd over verkiezingen begin oktober, bijvoorbeeld zondag 5 oktober.