'Alsof wij allemaal vuilakken zijn!'

Print
'Alsof wij allemaal vuilakken zijn!'

'Alsof wij allemaal vuilakken zijn!'

’Bierprofessor’ Gilbert Baetslé uit Lovendegem kreeg woensdag alle Vlaamse cafébazen over zich heen na zijn uitspraak dat Hollands bier lekkerder is dan Belgisch bier. Volgens hem worden de leidingen in de Nederlandse cafés veel frequenter gereinigd en spoelen Nederlandse kroegbazen hun glazen beter uit. “Alsof wij allemaal vuilakken zouden zijn!” briesen de Belgische kasteleinen.

Belgische cafébazen verwaarlozen het onderhoud van hun tapinstallaties, wat nefast is voor de smaak en geur van een pint. Dat beweert althans de Belgische ‘bierhoogleraar’ Gilbert Baetslé.
Volgens hem zijn de bierleidingen van veel Belgische cafés broeihaarden van schimmels en bacteriën.

Onze redactie werd gisteren overspoeld met reacties van zwaar verongelijkte kroegbazen, zoals Gerrit Van Nueten van café Den Thijs in Herentals. “In elke mand zitten een paar rotte appels, maar wat mij stoort is dat die professor met zijn uitspraken alle Belgische cafés in diskrediet brengt.”

Gerrit zelf laat zijn leidingen om de vier weken helemaal reinigen en spoelen. “Dat contract kost mij elk jaar 1.400 euro. Daarnaast zet ik nog elke nacht water op mijn leidingen. Dat bier dat erin zit ben ik kwijt, maar ik doe het om zuiver te werken.”

"Woorden verdraaid”

Gilbert Baetslé: “Ik had die reacties niet verwacht. Een journalist van De Telegraaf heeft mijn woorden verdraaid. Ik heb hem nog speciaal gemaild dat hij als titel zeker niet ’Belg drinkt liever biertje in Nederland’ mocht nemen. En wat lees ik de volgende dag in de krant...”

Desondanks blijft hij grotendeels achter zijn woorden staan. “Vooral bij de kleine cafés is het onduidelijk wie achter het onderhoud zit."