Pastoor uit Poperinge bant liedjes Dana Winner

Print
Pastoor uit Poperinge bant liedjes Dana Winner

Pastoor uit Poperinge bant liedjes Dana Winner

In Reningelst, een kleine gemeente bij Poperinge, wil de priester geen liedjes van Dana Winner meer in zijn mis. Toch mag hij niet klagen. Het kan nog een stuk heviger. Tijdens begrafenissen worden soms nummers gespeeld van Metallica of Guns N’ Roses. “Daarvoor moet de pastoor wel toelating geven”, zegt Marysia Kluppels van uitvaartspecialist Dela.

Pastoor van Reningelst Kenny Brack (35) heeft niets tegen Dana Winner. Maar haar muziek mag zijn kerk níét meer komen opfleuren. Reden: de liedjes van de blonde zangeres zijn volgens hem niet geschikt voor een misviering.
Toch zijn er kerken die heel wat zwaardere beats moeten slikken. Vooral tijdens begrafenissen. “Een uitvaart wordt steeds meer op maat gemaakt van degene van wie afscheid wordt genomen“, zegt Marysia Kluppels van uitvaartspecialist Dela. “Een logisch gevolg daarvan is dat de mis vaak wordt opgeluisterd met de lievelingsmuziek van de overledene.”

Hierdoor is het mogelijk dat, dankzij de betere gitaarsolo’s van Metallica of Guns N’ Roses, de glasramen van een kerk nu en dan op springen staan. “Daar tegenover is Dana Winner nog heel braaf. De enige voorwaarde voor het afspelen van dit soort muziek, is dat de pastoor er zijn toelating voor geeft.”

Volgens Hans Geybels, woordvoerder van kardinaal Godfried Daneels, hebben priesters alle vrijheid in het kiezen van welke muziek ze in hun kerk afspelen. “Sommigen laten veel toe, anderen weinig. De enige regel die wij stellen, is dat de muziek bij de eredienst moet passen. Zo blijft de gewijde sfeer van een kerk bewaard.”

Op YouTube vindt u video's van Dana Winner...

... en Metallica.