Nieuw jeugdverblijfscentrum Bautershof voor 72 jongeren

Print
Nieuw jeugdverblijfscentrum Bautershof voor 72 jongeren

Nieuw jeugdverblijfscentrum Bautershof voor 72 jongeren

Sint-Truiden - Bautershof, dat is de nieuwe naam voor het voormalige Cardijncentrum in Bautershoven (Sint-Truiden). Het 5 hectare groot domein ligt in een bosrijke omgeving met speelbos en speeltuin. De nieuwbouw voldoet aan de nieuwste normen en heeft een nieuwe slaapzaal, moderne keuken, ruime vergaderzalen, en nieuw sanitair. Er is plaats voor 72 gasten.

Het nationale KAJ-bestuur kreeg in 2005 het domein voor 30 jaar in erfpacht van het decanaat Sint-Truiden, om er een laagdrempelig jeugdverblijf van te maken. Intussen zijn de renovatiewerken (500.000 euro) klaar. Daarmee heeft KAJ ook in Zuid-Limburg een nieuw jeugdverblijfcentrum voor jongerenverenigingen.

“Bij de verbouwingen lag de nadruk op de vernieuwing van het sanitair en de douches, en de herinrichting van de slaapzalen. Het concept van slaapzalen met 24 bedden hebben we doorbroken: we hebben de zalen opgedeeld in kleinere compartimenten van vier bedden. Ook voor de leiding doen we dat. Zo bieden we meer privacy aan de gasten”, zegt Henriette Grootjans, coördinator vzw Bautershoven.

9.750 overnachtingen

“De bezettingsgraad is meteen gestegen met 30 procent. Dat heeft vooral te maken met het feit dat wij nu 365 dagen per jaar toegankelijk zijn. Vroeger was dat alleen tijdens de vakanties en weekends”, zegt Grootjans. In 2006 waren er 7.166 overnachtingen, in 2007 al 9.750.

Voor het onderhoud en beheer van het bos is de Vzw Bautershof aangesloten bij de Zuid-Limburgse Bosgroep. Die heeft een bosbeheerplan opgesteld, om er een speelbos van te maken. “Binnenkort wordt ruim 30 procent gekapt, vooral de uitheemse boomsoorten. Uiteraard worden de oude inheemse bomen tussen 150 en 200 jaar gespaard. Ook de vijver krijgt een opknapbeurt en zal als speelvijver dienen.”


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio