Congolese president laat premier Leterme sudderen

Print
Congolese president laat premier Leterme sudderen

Congolese president laat premier Leterme sudderen

Premier Yves Leterme heeft dinsdagnacht nog tot 01.30u telefonische contacten gehad met de Congolese autoriteiten. Met president Kabila zelf sprak hij echter niet. Verwacht wordt dat Congo ten vroegste vrijdag zal antwoorden op de Belgische vraag om de ruzie tussen beide landen bij te leggen.

Na afloop van een tweede crisisberaad over Congo, woensdagochtend, verklaarde Leterme te hopen dat de relaties met de gewezen kolonie zo snel mogelijk zullen normaliseren. Diplomatieke kringen menen dat er wel een oplossing mogelijk is. Kabila zelf verwaardigde zich nog niet aan de telefoon te komen. De man was gisteren overigens in Bukavu, waar hij een door China aangelegde weg ging openen. Kringen in Congo verwachten dat het minstens tot vrijdag wachten is, omdat dan de Congolese regering bij elkaar komt.

Intussen blijven de Belgische consulaten open. Eigenaardig daarbij is dat de note verbale van de Congolezen met het bevel tot sluiting op zaterdag 24 mei werd gedateerd, terwijl op datzelfde ogenblik de teruggeroepen ambassadeur Mutamba ontkende dat de Belgische consulaten zouden worden gesloten.

Belgisch hotel geplunderd

Het protest tegen de aanhouding van Jean- Pierre Bemba lijkt intussen te groeien. In het noordelijke Gemene werd een Belgisch hotelletje gepunderd en werd een kantoor van de eveneens Belgische ngo Memisa met stenen bekogeld.