Mysterieus schilderij in André Dumontziekenhuis

Print
Mysterieus schilderij in André Dumontziekenhuis

Mysterieus schilderij in André Dumontziekenhuis

Genk - Op de campus André Dumont van het Ziekenhuis Oost Limburg hangt een groot rond maar ook mysterieus schilderij. Niemand weet waar het schilderij vandaan komt of wie het gemaakt heeft. “Het enige dat we vernamen is dat het werk ooit een schenking was aan het ziekenhuis naar aanleiding van een miraculeuze genezing van een kind”, zegt Caroline Akkermans van de Erfgoedcel.

Het schilderij krijgt een centrale plaats in de foto-expositie die vanaf 10 juni te zien zal zijn op de campus Sint Jan en André Dumont in Genk. “Maar we zouden graag meer weten over het werk”, gaat Caroline verder. “Het zou kunnen dat het geschilderd is naar aanleiding van de zaligverklaring van Marie- Thérèse Haze door paus Johannes Paulus II in 1991. Marie-Thérèse Haze was de stichteres van de Orde van de Dochters van het Kruis, die al van bij de aanvang instonden voor de ziekenverzorging in André Dumont. Maar het zou ook kunnen dat het veel eerder gemaakt is. In het ziekenhuis zelf kan niemand ons helpen.”

Mirakel

Centraal op het doek staat een dame in het wit, omgeven door een gloed. Aan haar voeten staan artsen en verpleegkundigen die gewonde mijnwerkers verzorgen. Vooraan in beeld is een vrouw in de rug te zien die triomfantelijk haar kind in de lucht steekt. “Dat versterkt ook de theorie dat het beeld gemaakt is naar aanleiding van een miraculeuze genezing van een kind in het André Dumontziekenhuis.”

Het ziekenhuis werd in 1928 door de mijn van Waterschei opgericht. In eerste instanties voor de mijnwerkers en hun gezinsleden, later ook voor mensen die niets te maken hadden met de mijn. “Er zijn ongetwijfeld mensen die in het ziekenhuis lagen of er werkten en iets meer weten van dit schilderij”, gaat Caroline verder. “Ik hoop dat ze ons daarvan op de hoogte willen brengen zodat we uit een impasse zijn en die informatie tijdens de expositie kunnen meegeven.”


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio