Wie niet buiten roken kan, kan buiten roken

Print
Wie niet buiten roken kan, kan buiten roken

Wie niet buiten roken kan, kan buiten roken

Van de rokende Belgen is 65% gewonnen voor een totaal rookverbod op restaurant. Bij niet-rokers loopt dat cijfer op tot 3 op 4. “Slechts” 38% van de Belgen wil ook een rookverbod in cafés. Dat blijkt uit een enquête van Test-Aankoop onder 2.133 Belgische rokers, niet-rokers en ex-rokers.

Uit het onderzoek blijkt verder dat er steeds vroeger wordt gerookt. "Onder de rokers tussen 36 en 75 jaar, verklaart een op drie dat ze 14 jaar of jonger waren toen ze hun eerste sigaret opstaken", weet woordvoerder Ivo Mechels. "Onder de jongeren van nu zegt de helft van de jongens en maar liefst 95 % van de meisjes dat ze 14 of jonger waren."

Rookverbod

17 % van de rokers overtrad naar eigen zeggen één of meerdere keren het rookverbod in publiek toegankelijke ruimten tijdens de maand die voorafging aan het invullen van de vragenlijst. De meeste overtredingen gebeuren in cafés, discotheken en restaurants.

Slechts 38 % van de Belgen (rokers, niet-rokers en ex-rokers) is voorstander van een totaal rookverbod op café. Mechels: "Dit relatief lage cijfer valt te verklaren door het feit dat slechts 8% van de rokers zich uitsprak voor een totaal verbod op café. Wat restaurants betreft is 65 % van de Belgen voorstander van een rookverbod. 31,5 % vindt dat het in een welomschreven zone dient te gebeuren."

Test-Aankoop pleit zelf voor een totaal rookverbod in de horeca. "De huidige wetgeving is te complex, moeilijk controleerbaar en discrimineert de werknemers in deze sector."

Enkele andere resultaten van het onderzoek:

  • Eén op drie rokers start de dag met een sigaret.
  • Drie op tien vindt het ondraaglijk om zonder sigaretten te zitten.
  • Voor 60 % is roken een sociale activiteit.
  • Twee op tien steekt soms een sigaret op zonder het te beseffen.