Bijna 4 op 10 Belgen ziet buitenlands avontuur wel zitten

Print
Bijna 4 op 10 Belgen ziet buitenlands avontuur wel zitten

Bijna 4 op 10 Belgen ziet buitenlands avontuur wel zitten

Maar liefst 38% van de Belgen zou het overwegen om een job te zoeken in het buitenland. Een zeer groot aantal van de Belgen durft dus ook over de grenzen kijken in hun zoektocht naar een job. Werken in het buitenland is wel duidelijk populairder bij mannen dan bij vrouwen. Dat blijkt uit een bevraging van 5856 Belgische werkzoekenden door StepStone.

Opvallend is dat niet alleen onze buurlanden populair zijn, maar dat Belgen hun ideale job ook veel verder gaan zoeken. Frankrijk en Luxemburg zijn de populairste landen voor Belgen die hun kans elders willen wagen, maar ze worden gevolgd door Canada en de Verenigde Staten. Op de vijfde plaats komt Engeland. Nederland komt dit jaar niet in de top vijf voor, terwijl onze noorderburen bij hetzelfde onderzoek twee jaar geleden nog op nummer vijf stonden.

Dit buitenlands avontuur mag best lang duren, zo blijkt uit de enquête. Meer dan één op drie van zij die interesse hebben in het buitenland, zou meer dan 5 jaar in het buitenland willen werken. Bij de mannen ligt dit aantal nog hoger (39%).

Kortere projecten in dalende lijn

Kortere projecten zijn blijkbaar veel minder populair. Zo zou slechts een minderheid voor een verblijf van minder dan een jaar in het buitenland kiezen. Twee jaar geleden bleken kortere projecten nog populairder te zijn dan nu.

In het onderzoek werd ook gepeild naar de drijfveer van de mensen die naar het buitenland willen gaan. De meerderheid geeft als reden aan dat ze meer ervaring willen opdoen. Voor velen is het ook hun ambitie om in een ander land te gaan werken. Verder zijn ook de interesse in andere culturen, doorgroeimogelijkheden en een boeiendere job drijfveren om de grens over te steken.