Geweldepidemie doet El Salvador leegbloeden

Print
Geweldepidemie doet El Salvador leegbloeden

Geweldepidemie doet El Salvador leegbloeden

In het piepkleine El Salvador werden tussen 2003 en 2007 16.000 moorden en nog veel meer andere gewelddadige misdaden gepleegd. Het is een aanslag op de bevolking, maar ook op de economie van het arme land. De regering slaagt er maar niet in het geweld in te dammen.

El Salvador wordt geteisterd door een “geweldepidemie”, zegt Rafael Pleitez van de Salvadoraanse Stichting voor Economische en Sociale Ontwikkeling (Fusades), een denktank voor het bedrijfsleven. “Het klimaat van criminaliteit en geweld kost het land veel geld, het beïnvloedt de buitenlandse investeringen en het heeft zware menselijke, economische en sociale gevolgen, vooral voor de gezondheidszorg”.

Afgeperst

Veel bedrijven worden “afgeperst” door bendes: zodra hun voertuigen in bepaalde zones komen om hun goederen te verdelen, moeten ze een “belasting” betalen. Ruim een op vier ondernemingen was al eens slachtoffer van een misdrijf. Ze betalen miljoenen dollars voor gesofisticeerde antidiefstalsystemen. Duizenden bewakingsagenten vatten dagelijks post aan de ingang van banken, winkelcentra, kleine handelszaken, scholen en universiteiten. Een bedrijf dat het doelwit is geweest van criminelen, verliest jaarlijks makkelijk 40.000 euro, beveiliging inbegrepen.

Schade: 1 miljard euro

Volgens een studie uit 2003 van het VN-Ontwikkelingsprogramma kostte het geweld dat jaar 1 miljard euro aan El Salvador, vooral aan gezondheidszorg, psychologen, productie- en investeringsverliezen en materiële schade. Dat kwam toen overeen net 11,5 procent van het bruto binnenlands product.

Bron: IPS