Transatlantische vakbond maakt vuist tegen multinationals

Print
Transatlantische vakbond maakt vuist tegen multinationals

Transatlantische vakbond maakt vuist tegen multinationals

De Amerikaanse vakbond United Steelworkers en het Britse Unite maken waarschijnlijk in juli een verregaande samenwerking bekend. De Australische bond AWU zoekt ook aansluiting en de initiatiefnemers dromen al van uitbreiding in Oost-Europa, Latijns-Amerika en Azië. De vakbonden willen hun slagkracht vergroten tegen de verhuizing van fabrieken naar landen met lage lonen en minder sociale bescherming.

United Steelworkers (USW) telt een miljoen leden, van wie een deel in Canada en de Caraïben werkt. Unite is met een achterban van twee miljoen mensen de grootste vakbond in Groot-Brittannië en heeft ook leden in Ierland. Het gaat vooral om werknemers uit de verwerkende nijverheid, het transport, de energiesector en openbare bedrijven.

Geen fusie

De twee bonden zien hun partnerschap – een echte fusie wordt het nog niet - als een vertrekpunt: ze willen een nog grotere alliantie op de been brengen die kan ingaan tegen de nadelige gevolgen van globalisering. “We hebben een wereldwijde vakbond nodig om het te kunnen opnemen tegen de internationale bedrijven waarvoor sommige van onze leden werken”, zegt Derek Simpson, algemeen secretaris van Unite.

Paul Howes, de nationale secretaris van de Australian Workers Union (AWU), de oudste vakbond in Australië, zegt dat zijn organisatie al samenwerkingsgesprekken voert met Unite en USW. Een formele fusie is ook voor de AWU nog verre toekomstmuziek.

Frontvorming

Internationale samenwerking is niet nieuw in vakbondsmiddens. Sinds het midden van de jaren 90 proberen vakbonden uit Afrika, Azië, Europa en de Amerika’s samen het verzet te organiseren tegen de liberalisering van openbare ondernemingen. Bij grote financiële crisissen vormden ze front om hun regeringen en de internationale financiële instellingen te dwingen meer te ondernemen tegen het dreigende banenverlies en andere negatieve ontwikkelingen.

Bron: IPS