Zwartwerkers knappen vijfde van alle onderhoudsklusjes op

Print
Zwartwerkers knappen vijfde van alle onderhoudsklusjes op

Zwartwerkers knappen vijfde van alle onderhoudsklusjes op

Kleine herstellingen aan het huis worden in een vijfde van de gevallen uitbesteed aan zwartwerkers. Eén op vier gezinnen laat zich verleiden tot die optie. Doe-het-zelven is eveneens goed voor een vijfde van het woningonderhoud.

Maar doe-het-zelven wordt door een veel grotere groep mensen verricht. De helft van de gezinnen voert zelf de onderhoudswerkzaamheden uit. Het zwartwerk wordt door 80% van de Vlaamse gezinnen niet als een optie beschouwd. Het is wel goed voor een vijfde van alle onderhoudswerkzaamheden.

De rest wordt uitgevoerd via het legale circuit.

2.000 euro onderhoud

Uit het onderzoek van de professoren Stef Adriaenssens en Jef Hendrickx van de Hogeschool-Universiteit Brussel blijkt ook dat er gemiddeld elk jaar voor iets meer dan 2.000 euro onderhoudswerkzaamheden aan een huis wordt uitgevoerd.

De informele uitgaven zijn goed voor 384,78 euro en de de formele uitgaven komen gemiddeld uit op 1.635,61 euro per jaar.

Doorslaggevende factoren bij de keuze voor zwartwerk, doe-het-zelf of een officiële aanbesteding zijn de handigheid van de gezinsleden, de moeilijkheidsgraad van de klus, de sociale contacten en het vertrouwen in andere mensen.