Zes op tien kinderen niet veilig in de wagen

Print
Zes op tien kinderen niet veilig in de wagen

Zes op tien kinderen niet veilig in de wagen

Zes op tien kinderen worden in de wagen niet vervoerd zoals het hoort. Vaak is het zitje verkeerd geïnstalleerd, maar in twee op tien gevallen is het kindje niet vastgemaakt, blijkt uit een studie van Test-Aankoop en Touring.

De consumentenorganisaties testten ook een aantal kinderzitjes. Daaruit blijkt dat de zitjes die achterwaarts geïnstalleerd moeten worden (groep 0), de veiligste zijn. "Bij de zijdelingse aanrijding blijken de resultaten ook bemoedigend. Hoofd en borst van de kinderen zijn goed beschermd", klinkt het.

Test-Aankoop en Touring raden om over te stappen naar groep 1 wanneer het kind genoeg gegroeid is. Sowieso moet het zitje drie verankeringspunten hebben, het zogenaamde Isofix-systeem.

Sinds 1 september 2006 is het bij wet verboden om een kind met de wagen te vervoeren zonder het eerst in een aangepast zitje te plaatsen. Dat zitje moet geschikt zijn voor zijn gewichtscategorie. De verenigingen vragen dat de overheid daar meer aandacht aan besteed en meer voorlichting geeft. Daarbij moet vooral het Isofix-systeem gepromoot worden.