'VS geven slecht voorbeeld wat betreft mensenrechten'

Print
'VS geven slecht voorbeeld wat betreft mensenrechten'

'VS geven slecht voorbeeld wat betreft mensenrechten'

Verspreid over de hele wereld worden de mensenrechten nog steeds op grote schaal geschonden. Dat stelt mensenrechtenorganisatie Amnesty International in zijn jaarlijks rapport.

De vereniging stelt dat er in 81 van de 150 onderzochte landen nog steeds mensen worden gefolterd en mishandeld. Daarnaast hebben mensen in 77 landen te maken met oneerlijke rechtspraak en in minstens 54 landen kunnen ze niet vrijuit praten.

Het rapport werd enkele maanden voor de 60ste verjaardag van de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens vrijgegeven. Het rapport is opvallend kritisch voor de Verenigde Staten. Als grootmacht zou dat land volgens Amnesty als moreel kompas moeten fungeren voor de rest van de wereld, maar dat doet het allerminst.

Strafpunten

Amnesty verwijt de Verenigde Staten vooral dat ze de laatste jaren steeds vaker het internationale recht met de voeten treden. De folterpraktijken, het steunen van autoritaire regimes en de Guantanamo Bay-gevangenis zijn volgens het rapport schandevlekken op het blazoen van het land.

Ook andere grote machtsblokken als China, Rusland en de EU krijgen strafpunten van Amnesty. Tenslotte eist de mensenrechtenorganisatie onmiddellijk actie van de internationale gemeenschap in Darfoer, Zimbabwe, Gaza, Irak en Myanmar.