Leterme hoopvol over Congo, Kabila kritisch voor België

Yves Leterme heeft gisterenavond een constructief telefoongesprek gehad met Congolese overheidsfunctionarissen. Dat is althans de mening van de premier zelf. Leterme kreeg van het kernkabinet de opdracht om de Congolese regering te sussen.

jrosquin

De persoonlijke aversie die er bestaat tussen minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht en de Congolese president Joseph Kabila bereikte onlangs zijn kookpunt na nieuwe kritische uitspraken van de Open Vld'er. Daarop besloot Congo om zijn ambassadeur uit ons land terug te trekken en het consulaat in Antwerpen te sluiten. Ook vroeg het land onze regering met aandrang om de consulaten in Lubumbashi en Bukavu te sluiten.

Kabila aan de lijn

Na afloop van het kernkabinet verklaarde Leterme vanochtend voor de VRT-microfoon dat hij het gevoel heeft dat Congo inspanningen wil leveren om 'de onderlinge betrekkingen te normaliseren'. Vice-premier Didier Reynders (MR) had echter als opmerking dat Leterme niet enkel zijn collega Antoine Gizenga moest proberen overtuigen, maar dat hij ook Joseph Kabila persoonlijk aan de lijn moet krijgen.

België hoopt een (positieve en constructieve) reactie van Congo na de eerstvolgende ministerraad van de plaatselijke regering. Die vindt pas vrijdag plaats.

Koloniale toon

Signalen vanuit het kamp van Kabila zijn alvast niet bemoedigend. Op zijn website haalt de Congolese president scherp uit naar België en haar minister van Buitenlandse Zaken. De woordvoerder van Kabila bekritiseert ondermeer de 'koloniale toon' van De Gucht en meent dat die 'tekort is geschoten in zijn diplomatieke plicht'. Daarnaast gooide de woordvoerder ook nog eens olie op het communautaire vuur door te melden dat de Franstalige politici wél goede contacten met Congo onderhouden.

Meer over Yves Leterme