Federaal parket onderzoekt Blood and Honour

Print
Federaal parket onderzoekt Blood and Honour

Federaal parket onderzoekt Blood and Honour

Het federaal parket zal de onderzoeken naar de neonazistische groepering Blood and Honour coördineren. Dat zegde minister van Justitie Jo Vandeurzen (CD&V) dinsdag in de Kamer aan de Antwerpse volksvertegenwoordigster Meyrem Almaci (Groen!).

De minister heeft ook aan de procureurs-generaal van Gent en Antwerpen gevraagd om na te gaan of op de twee recente bijeenkomsten van in Bellegem en Lommel misdrijven zijn gepleegd. In beide gevallen stelde de politie geen enkel misdrijf vast en alleen het Kortrijkse parket startte een opsporingsonderzoek. Maar ondertussen was er wel een video van een Duits undercoverjournalist, die aantoonde dat de Hitlergroet werd gebracht en racistische leuzen werden geroepen.

Vandeurzen zegde eveneens dat hij een degelijk wetsvoorstel om dit soort groepen en bijeenkomsten te verbieden zal steunen. Daarmee maakt CD&V een bocht: eerder verklaarde Tony Van Parys dat geen nood was aan een nieuw wetgevend initiatief.

Wetsvoorstel

Ondertussen heeft senator Geert Lambert (Vl.Pro) het voorstel van Koen T’ Sijen opnieuw ingediend. Dat voorstel werd tijdens de vorige legislatuur afgevoerd omdat het zo slecht was dat zelfs bijeenkomsten van joden in de synagoge erdoor verboden zouden worden.

Ook Kamerlid Peter Vanvelthoven (sp.a) heeft een wetsvoorstel ingediend om “elke organisatie van privé-personen, die een gevaar betekent door daden of activiteiten van terrorisme, negationisme of racisme” als een privé-militie te beschouwen. Wie hiervan bijeenkomsten organiseert of lid is, kan dan 1 jaar cel en 1.750 euro boete krijgen. Het is totaal onduidelijk wat dit voorstel aan meerwaarde brengt met betrekking tot de antiracismewet, die dergelijke lidmaatschappen en hulpverlening aan dergelijke groepen al bestraft en zelfs met een hogere boete.

Op de expertenpagina van Gazet van Antwerpen-journalist John De Wit staat meer achtergrondinformatie.